Kultura
0

Klavirski recital Milana Lucića u Bošnjačkom institutu 4. novembra

Klix.ba
JU Sarajevo art organizuje klavirski recital na kojem će nastupiti talentovani bosanskohercegovački pijanista, Milan Lucić. Koncert će se održati u ponedjeljak, 4. novembra, 2013. god. u Bošnjačkom institutu - Fondacija Adila Zulfikarpašića, u 19:00 sati. Na programu će biti djela koja su komponovali Franz Schubert i Ludwig van Beethoven.

Milan Lucić je rođen 1985. u Zenici. Niže i srednje muzičko obrazovanje na solističkom Odsjeku za klavir stiče u Novom Travniku u klasi prof. Ivanke Vrhovac. Diplomirao je (2007.), a zatim i magistrirao (2011.), na Odsjeku za klavir na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi red.prof. Svetlane Chlaidze sa prosjekom ocjena 10. Dobitnik je nagradne stipendije Fondacije Karim Zaimović (2006.) stečene na osnovu uspjeha na studiju i doprinosa kulturnom stvaralaštvu Sarajeva i Bosne i Hercegovine, kao i stipendije za prestižni masterkurs na L'Academie musicale de Villecroze, Francuska, koji se održava jednom godišnje za 10 pijanista iz cijeloga svijeta.

Dobitnik je nagrade "Zlatna značka" Univerziteta u Sarajevu koja se dodijeljuje najboljem studentu Univerziteta, kao i više nagrada na različitim takmičenjima od kojih je najznačajnija Specijalna nagrada na Federalnom takmičenju u Livnu (2006.), kao i 3.nagrada na internacionalnom takmičenju Val Tidone u Italiji (2007.).

Do sada je održao niz zapaženih koncerata u BiH i inozemstvu (Hrvatska, Srbija, Austrija, Italija, Njemačka, Francuska“). Također je nastupao sa Sarajevskom Filharmonijom (2008.) .

Godine 2012. upisuje doktorski studij na Odsjeku za klavir na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Trenutno je zaposlen kao umjetnički saradnik na Odsjeku za solo pjevanje na Muzičkoj akademiji.

Usavršavao se na majstorskim kursevima kod eminentnih pijanista i pedagoga: J. Novotny, L. Pogorelić, G.Vidović, E.Tawaststjerna, R.Gediga, D. Merlet. Učestvovao je na kursu kamerne muzike kod prof. Johannes i Edoard Kutrowatz održanom u Badenu, Austrija.

Koncertirao je na festivalima „Sarajevska zima“, „Baščaršijske noći“, „Dani Kantona Sarajevo“ kao i na festivalu muzike Federica Chopina u Tuzli (2004.) Također je nastupao sa Sarajevskom Filharmonijom (2008.)

Ulaznice po cijeni od 5 i 10 KM se mogu rezervisati i kupiti u JU "Sarajevo art", tel. 033 216 – 167.