Kultura
0

Klavirski recital američkog pijaniste Pagina 16. maja u Sarajevu

FENA
Javna ustanova "Sarajevo art" organizirat će 16. maja klavirski recital američkog pijaniste Aima Pagina u Bošnjačkom institutu.

Aimo Pagin izvest će kompozicije F. Chopina, F. Mompoua te F. Schuberta.

Koncert će biti održan u 19.30 sati, a ulaznice se prodaju po cijenama od pet i deset KM u JU "Sarajevo art".

Rođen 1983. godine, Pagin se u sedmoj godini upisuje na klavir u klasi Francoise Claustre na Muzičkom konzervatoriju u Strazburu, a zatim u klasi Rena Shereshevskaya u Kolmaru, gdje stiče diplomu iz klavira, kamerne muzike i muzičke teorije.

Godine 2001. primljen je na Viši muzički konzervatorij u Ženevi koji završava s najboljim ocjenama i pritom stiče solističku diplomu.

Ovaj mladi umjetnik osvojio je brojne nagrade, od kojih su najprestižnije prva nagrada na "Concours musical de France" 1997. te prva nagrada na "Concours de piano de Besancon" 1998. Od tada, pokazuje svoje umijeće nastupajući širom Evrope.

Učestvovao je na nekoliko prestižnih festivala, a 2005. je osvojio prvu nagradu na Internacinalnom takmičenju klavira Enescu u Bukureštu. Osim solističke karijere, veliko iskustvo je stekao i u kamernoj muzici. Nastupao je u mnogim evropskim gradovima, a s Filharmonijom Bukurešt je izveo dvostruki Mendelssohnov koncert.

Godine 2004. upisuje muzički institut Peabody u klasi poznatog pijaniste Leona Fleishera.