Kultura
6

"Klavir kao Betovenovo dijete" zatvara završni segment BIMF-a

Klix.ba
Završni segment jubilarnog desetog rođendana BIMF-a, izložba "Klavir = Betovenovo dijete" zatvara se 28. juna.

Publika je samu izložbu mini-me klavira mogla da vidi na pozornici u toku koncertne sezone 10. BIMF-a, a nakon okončanja koncerata izložba je premještena u prostorije “Magaze” na Baščaršiji.

Betoven nije imao svoju biološku djecu, ali su njegova metafizička djeca svakako njegove kompozicije i, manje poznato, klavir. Upravo Betoven je zaslužan da klavir izgleda danas kako izgleda i aktivno je radio na njegovoj nadogradnji u toku svog života.

S druge strane, Betoven je čovjek i kompozitor koji je bio osoba od integriteta, kreativnosti, originalnosti, inovativnosti, inspirativnosti, i nadasve visokih moralnih vrijednosti.

Dakle, Betoven je simbol svega onoga što BIMF njeguje i predstavlja od samog svog početka, sad već daleke 2005 godine. Stoga je sasvim prirodno bilo da 10. rođendan BIMF proslavi slaveći čovjeka koji je jedinstvena pojava u svijetu klasične muzike. Te svoje neponovljive originalnosti je bio svjestan i sam Betoven te je jednom prilikom ponosno odbio da se pokloni članu jedne aristokratske porodice, i to riječima - “Prinčeva je bilo i bit će, ali Betoven, dragi prinče, je samo jedan!”

Publika je mogla da vidi preslatki crveni mini-me klavir na koncertnoj pozornici i to s ružama! Ruže su simbolično predstavljale i nagovještaj i najavu naše istinske misije – Šopen projekt!

Na ovaj način BIMF je zaokružio prvu deceniju svog postojanja i najavio nastavak misije u drugoj deceniji s novim programom “Šopen projekt” koji predstavlja brak između najboljeg kulturnog proizvoda u BiH danas (film) i muzike!