Kultura
0

"Klasni neprijatelj" otputovao u Edinburgh

Sarajevo-x.com
Članovi EastWest-a su jutros otputovali u Edinburgh gdje će sa predstavom Nigela Williamsa "Klasni neprijatelj" u režiji Harisa Pašovića učestovati na Edinburgh Internationl Festival-u, najznačajnijem umjetničkom festivalu na svijetu, saopšteno je danas iz EastWest centra.

EastWest će izvesti „Klasnog nepriajtelja“ četiri puta u čuvenom edinburškom Royal Lyceum Theatre od 20.-23. augusta. Pored toga, EastWest će imati još obiman program za vrijeme tronedeljnog boravka u Škotskoj. EastWest će održati radionicu „Osvajanje sreće“ i predstaviti rad na svom novom projektu. Haris Pašović će imati javni razgovor sa velikim britanskim dramskim piscem Nigelom Williamsom. Pašović će takodjer održati četverodnevnu radionicu za ugledne škotske reditelje. U sklopu Festivala, EastWest će izvesti „Klasnog neprijatelja“ još u tri škotska grada.

Britanski mediji najvaljuju bosanskohercegovačku predstavu kao jedan od vrhunaca Festivala. „Sunday Times“ piše da je „Klasni nepriajatelj“ „jedna od osovina“ festivalskog programa. „Guaridian“ predstavu EastWest-a najavljuje čak na tri mjesta kao “šokantnu predstavu postavljenu u jednoj sarajevskoj učinonici.“ „Scotsman“ je svoju centrlnu najavu naslovio: „Hrabra umjetnost: Pašovićev Klasni nepriajtelj.“ Na BBC-ju, direktor Festivala, Jonathan Mills, „Klasnog nepriajtelja“ najavljuje kao „tour de force.“ Jednak značaj „Klasnom neprijatelju“ daju Evning News, Herald, List, Metro, Whatonstage i druge novine i portali.

BBC-ijev umjetnički program „Artworks“ snima dokumentarni film o EastWest-u, a BBC News, BBC World Service, ARTE Germany i mnogi drugi televizijski i radijski programi prave priče o našem teatru. Najave za našu predstavu donose i mediji u Češkoj, Indoneziji, Australiji, SAD-u, Hrvatskoj i Srbiji.

Učešće East West-a na Edinburgh Internationl Festival-u je najveći uspjeh bh. teatra ikada.