{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Klasni neprijatelj" Harisa Pašovića na edinburškom festivalu

S
2.4.2008. u 13:46
0
0
"Klasni neprijatelj" Harisa Pašovića na edinburškom festivalu
0
"Klasni neprijatelj" Harisa Pašovića na edinburškom festivalu
Predstava Nigela Williamsa "Klasni neprijatelj“ u adaptaciji i režiji Harisa Pašovića i produkciji East West Centra Sarajevo uvrštena je u zvaničnu selekciju Edinburgh International Festivala 2008, saopćio je jutros Jonathan Mills, direktor edinburškog festivala na press-konferenciji u festivalskom centru u Edinburghu.
East West Centar će izvesti 4 predstave "Klasnog neprijatelja“ od 20. do 23. augusta 2008. u prestižnom Royal Lyceum Theatru u Edinburghu i još tri predstave na turneji u Škotskoj nakon festivala.

Ovo je najveći uspjeh u povjesti bh. teatra i jedan od najvećih uspjeha jednog teatra sa Balkana ikada. Edinburgh International Festival je najvažniji umjetnički festival u svijetu. Ono što je kanski festival u svijetu filma, to je festival u Edinburghu u svijetu teatra i muzike. Na edinburškom festivalu koji već 60 godina predstavlja vrhunske svjetske domete u teatru, operi, plesu i muzici, učestvuju vodeći svjetski umjetnici, teatarske kompanije i orkestri.

Ovo je prvi put da je neki teatar iz bivše Jugoslavije u glavnom programu.

Na ovogodišnjem Edinburgh International Festivalu učestvuju predstave vrhunskih svjetskih reditelja i koreografa medju kojima su: Heiner Goebbels, jedan od najrelevantnijih reditelja današnjice, Abbas Kiarostami, čuveni iranski reditelj, Anne Teresa De Keersmaeker, legenda savremenog plesa u Evropi koja na ovom festivalu učestvuje prvi put i Matthew Bourne, najveći britanski koreograf.

U muzičkom dijelu učestvuju London Symphony Orchestra, Scottish Opera i Gothenburg Symphony Orchestra kojom diruguje svjetska muzička senzacija Gustavo Dudamel.

"Ovo je fantastično! Gotovo nevjerovatno!", izjavio je Haris Pašović. "Kad smo osnovali East West Centar 2005. godine nismo mogli ni sanjati da će se ovo desiti. Za samo tri godine smo se vinuli u sami vrh svjetskog teatra, to je toliko lijepo i ohrabrujuće! Ovo je veliki dan za kulturu Bosne i Hercegovine. Presretni smo!“

U predstavi "Klasni neprijatelj“ igraju Amar Selimović, Irma Alimanović, Nusmir Muharemović, Maja Izetbegović, Maja Zećo, Lidija Stevanović, Amir Muminović i Samir Karić. Scenografi su Amir Vuk Zec, Lada Maglajlić i Omar Šelo, kostimografi Kao Pao Shu, koreograf je Tamara Curić, muziku je komponirao Eric Bajramović, dizajneri Bojan Hadžihalilović i Goran Lizdek, treneri za borilačke vještine Samir Mehić i Dženan Sadiković, a fotograf Zijah Gafić.

Menadžer kompanije je Sanela Brčić, a asistent produkcije Iris Dizdarević. Izvršni producent predstave je Ismar Hadžiabdić.

Predstava "Klasni neprijatelj“ East West Centra Sarajevo ove godine učestvuje također na vodećim svjetskim festivalima u Singapuru i Rumuniji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: