Povratak na Dubrovačke ljetne igre
0

Kiša prekinula koncert maestra Ive Pogorelića

Piše: K. Z.
Guzva pred Kneževim dvorom (Foto: Sarajevo-x.com)
Spektakularni koncert svjetski poznatog i priznatog pijaniste Ive Pogorelića na Dubrovačkim ljetnim igrama sinoć je prekinula ljetna kiša.

Ipak, koncert s kojim se maestro nakon punih 26 godina vratio na Ljetne igre bio je po svim parametrima do sada najposjećeniji i najkvalitetniji koncert ovoljetnog izdanja 62. Igara.

Veliki hrvatski pijanist nastupio je u atriju Kneževog dvora pred oko 700 ljudi. Ako se zna da je bilo samo 400 stolica te da je skoro na svakog slušatelja s davno kupljenom kartom dolazio po jedan posjetitelj koji je koncert pratio sjedeći na skalinima, tada je jasno koliko je Knežev dvor bio pun ljubitelja klasične muzike.

Sve su karte bile rasprodane već do prije četiri sedmice a da je dvor mogao primiti još toliko posjetitelja - mnogi bi ostali pred vratima, piše dopisnik portala Sarajevo-x.com iz Dubrovnika.

Pogorelić posljednji put nastupio davne 1985. godine i festivalska ga je publika iščekivala s ogromnim nestrpljenjem. Prema svim pokazateljima koncertu za pamćenje, maestro je izveo Chopinovu 2. sonatu u b-molu kao i na koncertu prije 26 godina te Lisztov Mefisto valcer, br. 1 i Nocturno u c-molu Frédérica Chopina. No, upravo za izvedbe Nocturna kiša je prekinula koncert koji je ipak podsjetio sve prisutne na umjetničku veličinu, virtuoznost i jedinstvenost umjetničkog izražaja Ive Pogorelića koji, nažalost, zbog kiše nije mogao izvesti najavljenu Lisztovu Sonatu u h-molu.

Maestro, već tradicionalno, pod prijetnjom prekida koncerta nije dozvoljavao fotografiranje tokom sviranja na klaviru te su novinari ostali bez “radnih fotografija”.

Među publikom su viđeni brojni pripadnici jetseta te osobe iz javnog života, među kojima glumci Tonko Lonza i Neva Rošić, Ljubiša i Mirjana Samardžić, kantautor Darko Matičević, slikar Mersad Berber sa suprugom Adom te dr. Asim Kurjak sa suprugom Biserkom i brojni drugi.