Kultura
189

Kinezi u BiH snimaju remake filma "Valter brani Sarajevo"

Piše: E.S.H
U BiH će uskoro početi snimanje remakea filma "Valter brani Sarajevo", najpoznatijeg i najpopularnijeg filma ratne tematike snimljenog u Jugoslaviji.

Predstavnici kineskih kompanija i predstavnici JP Filmski centar Sarajevo u saradnji sa preduzećem za proizvodnju i distribuciju filma Jadran film će sutra u Sarajevu potpisati ugovor o početku snimanja jednog od najpoznatijih filmova nastalih u produkciji Bosna filma, snimljenog 1972. godine, u režiji Hajrudina Šibe Krvavca.

Federalni ministar kulture i sporta, Salmir Kaplan, je u izjavi za Klix.ba rekao da je ovo značajan projekat i da su ugovorom definisani detalji snimanja. Jedna od odredbi je i da se film mora snimati na teritoriji Bosne i Hercegovine.

"Priča o snimanju ovog fima traje nekoliko godina. Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH je uključeno kao resorno ministarstvo JP Filmski centar Sarajevo i dajemo podršku u realizaciji projekta koji je 2008. godine započeo tadašnji ministar Gavrilo Grahovac", rekao je Kaplan.

Kaplan je dodao je razlog snimanja remakea baš ovog filma to što Kinezi fanatično drže do vrijednosti.

"Da mi držimo do vrijednosti kao oni, sve bi nam bilo puno bolje, naročito poslije rata. Kinezi posebno ističu vrijednost antifašizma i članovi Komunističke partije žele da se mladi naraštaji konstantno podsjećaju za koje ideale je neko morao proliti krv", ispričao je ministar Kaplan.

On se jučer sastao sa delegacijom iz Narodne Republike Kine, predvođenom predsjednikom kompanije China Star Media, Bing Xiangom, potpredsjednikom kompanije Hong Kong Satellite International Media Group, Andrew Ningom i predsjednikom kompanije Golden Crystal Science, Wu Zhongom.

Na sastanku je razgovarano o finalnim detaljima realizacije remakea. Filmski centar Sarajevo prije tri godine je završio restauraciju i digitalizaciju ovog bh. filmskog klasika.

Kao vlasnik originalnog filma i nosilac prava na snimanje remakea "Valter brani Sarajevo", Filmski centar Sarajevo je uspio dovesti u Bosnu i Hercegovinu međunarodne koproducente i partnere koji žele investirati u bosanskohercegovačku kinematografiju.

Podsjetimo, "Valter brani Sarajevo" je jedan od najgledanijih filmova u Kini, a glavni glumac Velimir Bata Živojinović ima kultni status u toj zemlji.