{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kineska Nova godina u Sarajevu obilježena koncertom Pekinške plesne akademije

F
FENA
20.1.2018. u 20:27
95
47
Kineska Nova godina u Sarajevu obilježena koncertom Pekinške plesne akademije
95
Kineska Nova godina obilježena je u Sarajevu koncertom Pekinške plesne akademije u Narodnom pozorištu i vatrometom na platou ispred ove pozorišne kuće.
Koncert je organizirala ambasadorica Narodne Republike Kine u BiH Chen Bo, a svečanosti su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika kineskog grada Tjenđina Zhao Haishan, kao i predstavnici političkog, kulturnog, javnog života BiH te diplomatskog kora.

Kineska nova godina smatra se nosiocem kineske kulture. Zagovara filozofiju sreće, harmonije, blagoslova, a s temom zajedničkog proslavljanja proljetnjeg festivala i izgradnje skladnog svijeta.

Ova kineska nova godine je u znaku psa, a srdačne želje kineskog naroda prožimaju ove manifestacije koje također izražavaju iskrene težnje ljudi širom svijeta.

Plesna grupa Pekinške plesne akademije slovi za vrhunsku plesnu grupu koja osvaja zlato na takmičenjima u plesu u Kini na najvišem nivou.

Kada plesači stave maske na licu, postaju inkarnacija bogova i dobiju magične moći pomoću kojih mogu komunicirati sa bogovima, iskazujući im divljenje, blagostanje, sreću i brojnost.

Tradicionalna kineska filozofija nalaže da čovjek treba biti u harmoniji s univerzumom i bogovima i to je sama srž duha tradicionalne kineske kulture.

Večeras su članovi Pekinške plesne akademije publiku poveli u dijalog s drevnim vremenima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: