Kultura
188

Kike i Muhidin Šarić nominovani za nagradu Astrid Lindgren 2016.

FENA
Mirsad Abdagić Kike i Muhidin Šarić
Mirsad Abdagić Kike i Muhidin Šarić
Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine (NUBBiH) za nagradu The Astrid Lindgren Memorial Award za 2016. godinu nominovala je Muhidina Šarića i Mirsada Abdagića Kiketa.

NUBBiH je od 2007. godine jedino nominacijsko tijelo iz BiH za nagradu Astrid Lindgren ovlašten od Švedskog umjetničkog vijeća (Swedish Arts Council).

Ova prestižna nagrada za dječiju književnost dodjeljuje se na godišnjem nivou jednom od svjetski prepoznatljivih pisaca za djecu.

Muhidin Šarić rođen je u Prijedoru, piše poeziju, prozu i drame, a u književnosti se javio zbirkom pjesama za djecu "Spava li dan u mraku“ 1976. godine, a za svoj rad je dobio više nagrada.

Mirsad Abdagić Kike, prvi počasni ambasador "Malih ambasadora mira", "Vitez dječijeg osmijeha", dječiji pjesnik, zabavljač, muzičar, radio i TV-voditelj i trash artist rođen je u Sarajevu i autor je brojnih radio i TV emisija namijenjenih djeci. Ima više od 500 priredbi za djecu po atomskim skloništima, podrumima i bolnicama tokom rata u Bosni i Hercegovini donijelo mu je ljubav i povjerenje ne samo najmlađih, te je jedna od najomiljenijih javnih ličnosti u svojoj zemlji.

Promocija nominovanih kandidata za The Astrid Lindgren Memorial Award za 2016. godinu održat će se na Sajmu knjiga u Frankfurtu u oktobru, saopćeno je iz NUBBiH.

Astrid Lindgren rođena je 1907. godine u Švedskoj. Njena djela prevedena su na više od 95 jezika što je čini jednom od najpopularnijih pisaca dječije književnosti. Stekla je slavu stvorivši književnu junakinju Pipi Dugu Čarapu. Umrla je 2002. godine u Štokholmu kada je i Švedska vlada ustanovila nagradu Astrid Lindgren (Astrid Lindgren Memorial Award, ALMA).