Kultura
0

Kid's Festival 2008

Sarajevo-x.com
Kid's Festival 2007
Kid's Festival 2007
Ovogodišnji, 5 po redu Kids Festival održat će se od 06. do 10. juna 2008 godine na novoj lokaciji, u Olimpijskom kompleksu Zetra. Festivalska dešavanja održavat će se na prostoru staze za brzo klizanje (karting staza) i u dvorani Zetra koja će biti preuređena u veliku kino salu sa 6.000 mjesta.

Prvi dio programa će svakodnevno počinjati u 13h otvaranjem velikog broja zabavno-edukativnih radionica koje će se nalaziti na prostoru staze za brzo klizanje i u jednom dijelu dvorane Zetra i trajat će do 16h.. Drugi dio programa sa filmskom projekcijom počinjat će od 16h30 u dvorani Zetra.

Kids Festivalu će kao i prethodnih godina, pored djece iz Sarajeva i okoline, prisustvovati djeca iz čitave BiH. Veliki broj djece u Sarajevo će stizati autobusima i vozovima. Desetak dana pred Festival već je bio potvrđen dolazak preko 100 autobusa iz oba bh entiteta. Zahtjevi za dolazak na Kids Festival svakodnevno pristužu, međutim zbog čudnog i neargumentovanog uskraćivanja finansijske podrške Kids Festivalu od strane Federalnog Ministarstva kulture i sporta, u situaciji smo da ne možemo pozitivno odgovoriti na sve pristigle zahtjeve.

Na 5.Kids Festivalu će pored domaćih umjetnika i NVO učestvovati i veliki broj inostranih izvođača i gostiju (klovnovi, mađioničari, fakir, muzičari...). Na centralnom dijelu vanjskog Festivalskog prostora pored mnogobrojnih radionica i dešavanja, bit će postavljen i cirkus iz Holandije čiji su izvođači predstave djeca .

U okviru filmskog programa Festivala djeci će biti prikazana nova velika svjetska filmska ostvarenja. Na dan otvaranja Festivala premijerno će biti prikazan film »Avantura Taličnog Toma – Svi na zapad!«. Nazivi ostalih filmova sa datumima prikazivanja takođe se nalaze na CD-u.

Voditelj programa prije filmske projekcije, kao i prethodnih godina, bit će Alma Čardžić koja će svakodnevno imati poznate goste sa kojima će se djeca družiti i zajedno pjevati.

Specijalni gost Kids Festivala je francuski filozof Bernard-Henry Levy koji je inače i počasni Predsjednik Via Kult-a, organizatora Festivala.