Kultura
0

Khaled Hosseini danas objavljuje drugi roman

FENA
Khaled Hosseini
Khaled Hosseini
Vojnik naoružan kalašnjikovom odveo je ženu pokrivenu burkom na kabulski sportski stadion i pucao joj u glavu. Taj jezivi snimak, tajno napravljen 1999. i emitiran širom svijeta, pokazao je svu brutalnost talibanskog režima.

To je slika koja proganja Khaleda Hosseinija, književnika afganistanskog porijekla čiji je debitantski roman "Lovac na zmajeve" postao međunarodni best seller, javio je AP.

"Šta zapravo znamo o ženama iza vela? Kakvi su njihovi životi? O čemu razmišljaju? Šta su njuihove nade i snovi?", upitao je Hosseini, sjedeći za kuhinjskim stolom u San Joseu.

Hosseini (42) istražuje ta pitanja u svom dugoočekivanom drugom romanu "Hiljadu divnih sunaca" koji prati živote dviju žena koje su pretrpjele neizreciv gubitak i muke kroz decenije ratovima obilježene afganistanske historije.

Roman, koji je dobio dobre prve kritike, izlazi iz štampe u utorak, kada Hosseini započinje sedmonedjeljnu turneju predstavljanja knjige. Ona obećava da će biti znatno drugačija od prve turneje kada se, prisjeća se on, malo poznazti pisac pojavljivao u polupraznim knjižarama.

S "Hiljadu divnih sunaca", Hosseini želi da se njegovi čitaci povežu s pričom romana i njegovim likovima. On se, međutim, također nada da će steći razumijevanje za borbu afganistanskih žena koje žive u društvu pod muškom dominacijom u kojem su im redovno uskraćivane slobode, prilike i dostojanstvo.

"Hiljadu divnih sunaca" ima težak zadatak.

"Lovac na zmajeve" priča je o dvojici dječaka koji odrastaju u Afganistanu prije sovjetske invazije i dalje se proteže na dvije decenije političkih previranja i građanskog rata i postala je izdavačkom senzacijom.

Objavljena u tvrdom povezu 2003., knjiga je brzo stekla popularnost nakon što je postala favorit nezavisnih knjižara, klubova knjige i programa čitanja u zajednicama. Ona je provela 114 sedmnica na listi bestsellera New York Timesa, a u mekom povezu i danas je na listi najčitanijih.

Skoro pet miliona primjeraka "Lovca na zmajeve" prodato je samo u Sjedinjenim Državama, a knjiga je prevedena i objavljena u više od 30 zemalja, sudeći po izdavaču Riverhead Books, američkoj diviziji Penguin grupe. Očekuje se da filmska verzija, snimljena u zapadnoj Kini u produkciji DreamWorksa i Paramount Picturesa, bude prikazana u ovoj godini.