Kultura
0

Kevin Spacey gost Sarajevo Film Festivala

FENA
Šesnaest dana prije početka 14. Sarajevo Film Festivala (SFF) izvršna direktorica Festivala Emina Ganić danas je na pres-konferenciji saopćila podatke o gostima i filmovima koje će ljubitelji sedme umjetnosti imati priliku da vide u okviru Heineken Open Air programa i o gostima Festivala.

Jedan od vjerovatno najzanimljivih gostiju ovogodišnjeg SFF-a je dvostruki oskarovac Kevin Spacey.

Film "The Usual Suspects" (1995.) reditelja Bryana Singera, koji je ovom glumcu donio prvog Oskara tako će zatvoriti ovogodišnji SFF.

Drugi Oskar ovom glumcu pripao je za ulogu u filmu "American Beauty". Osim u ova dva filma Spacey je glumio u još niz ostvarenja, a dobitnik je i brojnih priznanja i nagrada poput BAFTA nagrada, nagrada za glumca godine (Golden Apple), MTV Movie nagrade za najboljeg negativca.

Osim filma "The Usual Suspetcs" koji je svojevrsna posveta ovom glumcu u okviru programa bit će kako je Ganić rekla prikazani filmovi iz regiona, kao i ono najbolje iz svjetske kinematografije.

Heineken Open Air program otvara film "Snijeg" bh. rediteljice Aide Begić, potom slijede filmovi "Traktor, ljubav i rock'n roll" Branka Đurića (Slovenija), "Gomorra" Matteo Gorrone (Italija), "Happy -go- Lucky" Mike Leigh (Velika Britanija),"Waltz with Bashir" Ari Folman (Izrael, Francuska, Njemačka).

Kako je rekla Emina Ganić, prezentirana lista filmova nije konačna kada je riječ o ovom programu.