Kultura
129

Kenan Musić na Abu Dhabi Film Festivalu

FENA
Foto: Ena Ibrović
Foto: Ena Ibrović
Mladi sarajevski reditelj Kenan Musić koji je u aprilu ove godine imao premijeru svog drugog dugometražnog filma “Politika i drugi zločini” idućih 10 dana boravit će u Abu Dhabiju i Dubaiju.

Razlog Musićeve posjete Ujedinjenim Arapskim Emiratima je posjeta Abu Dhabi Film Festivalu kao članu Film Industry programa. Musić će vrijeme u Abu Dhabiju iskoristiti i za susrete i sastanke sa producentima i ljudima koji ulažu u filmsku industriju s obzirom da se ovaj mladi reditelj priprema za svoje novo ostvarenje koje će raditi u koprodukciji sa FACE TV-om. S obzirom da na filmu učestvuje i ova TV kuća na put sa Musićem u UAE ide i Damir Ličina, koji je na filmu “Politika i drugi zločini” radio grafiku i dizajn te koji će se pojaviti i na novom filmskom projektu Kenana Musića.

U Abu Dhabiju će boraviti 10 dana, te vrijeme iskoristiti za susrete sa ljudima koji su zainteresovani za ozbiljnije ulaganje u filmski projekat. Musić je više puta naveo kako se više neće upuštati u projekte gdje nema finansijske podrške jer je na prethodna dva filmska projekta ostao dužan ljudima i institucijama te da je isplate izvršio tek nekoliko mjeseci nakon filma ili nije nikako, s obzirom na to da je finansijska situacija bila veoma loša. Upravo zbog tih razloga i činjenice da ne uživa ni minimalnu podršku onih koji bi je trebali pustiti, Musić sredstva za novi filma odlučuje tražiti vani.

Novi film mladog reditelja nosi radni naziv “Mostarci - A stranci” i ponovo se bavim socijalnim i političkim dilemama i konfliktima, bas kao i u prethodna dva Musićeva filma. Inače, Kenan Musić je do sada učestvovao na mnogim filmskim projektima; kao organizator Školskog Film Festivala Sarajevo, moderator workshop radionica na Sarajevo Film Festivalu, ali i kao član žirija na SFF-u, Ajyal-u 2013. u Dohi, Kataru te RLV Festivalu, Francuska. Režirao je dva kratkometražna i dva dugometražna filma. Osim toga radio na dvije pozorišne predstave ali i i na nekoliko umjetničkih manifestacija koje edukuju i afirmišu mlade ljude.