"Dragi Deda Mraze"
139

Kemil Bekteši novom izložbom postavlja pitanje: Šta žele savremeni umjetnici u BiH?

L. K.
Galerija savremenih umjetnosti Manifesto sa zadovoljstvom najavljuje jednodnevnu izložbu "Dragi Deda Mraze" umjetnika Kemila Bektešija u Centru Skenderija 30. oktobra u 19:00 sati.

“Dragi Deda Mraze” je multimedijalni rad koji na angažiran način propituje odnos prema kulturno-umjetničkom naslijeđu, pogotovo onom savremenog datuma nastanka.

Reagirajući na nekadašnju lokaciju najbogatije kolekcije radova savremene umjetnosti Ars Aevi, umjetnik zagovara revitalizaciju umjetničkih prostora i akcentira njihovu nužnost. Ova site-specific instalacija biti će otvorena za javnost samo jednu noć, što na simboličan način prikazuje nedostatak infrastrukture za razvoj savremene umjetnosti.

Takvoj simbolici istovremeno doprinosi i činjenica da ovu izložbu producira galerija, koja još uvijek ne posjeduje vlastiti prostor.

Da bi se razvijao individualni potencijal umjetnika i umjetnica, te time doprinijelo kulturi i kolektivnoj dobrobiti, potrebna je podrška kako institucija, tako i društva. Ipak, ona izostaje. Postavlja se pitanje: kome se umjetnici u BiH mogu obratiti za pomoć?

Kroz svoju instalaciju Bekteši tematizira upravo ovo pitanje, ujedno dajući svima poznat odgovor – Djeda Mrazu.