Kultura
0

Kemalu Kurspahiću nagrada za bolje razumijevanje u JI Evropi

Klix.ba
Medijska organizacija za Jugoistočnu Evropu (SEEMO) odlučila je da ovogodišnju Nagradu Dr. Erhard Busek za bolje razumijevanje u regionu dodijeli publicisti i novinaru Kemalu Kurspahiću.

Prestižna nagrada dodijeljena je autoru za knjigu koja je pod naslovom "Prime Time Crime" objavljena najprije u martu ove godine u izdanju američkog Instituta za mir u Vašingtonu, a zatim je štampana i u Sarajevu pod naslovom "Zločin u 19:30 – Balkanski mediji u ratu i miru" u izdanju Mediacentra.

Knjiga je doživjela vrlo pozitivan prijem profesionalne javnosti i kritike i u Bosni i Hercegovini, i u Hrvatskoj i Srbiji na promocijama u Sarajevu, Zagrebu i Beogradu.

Nagradu će autoru na svečanosti u Beču 17. oktobra uručiti Dr. Erhard Busek i generalni sekretar SEEMO-a Oliver Vujović.

Kemal Kurspahić bio je glavni urednik sarajevskog dnevnika Oslobođenje od 1988. do 1994. godine i u tim godinama ovaj list je primio najviša domaća i međunarodna priznanja, uključujući i proglašenje za List godine u Jugoslaviji 1989. i List godine u svijetu 1992. godine. Kurspahić je biran za urednika godine u svijetu 1993. a dobitnik je i više nagrada za novinarski i publicistički rad u Sjedinjenim Državama.

Od ljeta 2001. godine radi kao predstavnik za štampu agencije Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i organizovanog kriminala sa sjedištem u Beču.

"Ovo priznanje utoliko mi je draže što ga dobijam za knjigu potencijalno kontroverznog sadržaja, o ulozi medija u poticanju na mržnju i ratove na našim prostorima devedesetih godina. Uvjeren sam da je za istinsko bolje razumijevanje u regionu izvanredno važno da prije svega istražimo i obznanimo najteža poglavlja naše zajedničke prošlosti, da utvrdimo odgovornost i poklonimo se žrtvama, i drago mi je ako moja knjiga doprinosi tome” – izjavio je Kurspahić.

Knjiga Kemala Kurspahića "Zločin u 19:30- Balkanski mediji u ratu i miru" može se nabaviti u prostorijama Mediacentra Sarajevo (Kolodvorska 3) po promotivnoj cijeni od 15 KM.