O besmislu rata
74

"Kavkaski krug kredom" u srijedu na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

E. Lj.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
U srijedu, 16. oktobra, s početkom u 19:30 sati će na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo biti izvedena drama "Kavkaski krug kredom" koju je prema tekstu Bertolta Brechta režirao Paolo Magelli.

Riječ je o jednom od posljednjih, ali i jednom od najintrigantnijih komada Bertolta Brechta (1898. -1956.), dramatičara, pjesnika, pripovjedača, reditelja i teoretičara koji je pokrenuo i epski teatar. Predstava je nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Scene MESS, a za adaptaciju teksta i dramaturgiju bila je zadužena Željka Udovičić Pleština.

Iako je Brecht ovu dramu napisao 1948. godine, njen tekst aktuelan je i danas i obavezuje nas na kritiku apsolutističke vlasti, kapitalizma, društvene nepravde i rata koji nije sredstvo rješavanja nijednog problema i koji stvara daljnje nesreće.

U predstavi igraju: Maja Izetbegović, Ermin Bravo, Ejla Bavčić Tarakčija, Ermin Sijamija, Aleksandar Seksan, Aldin Omerović, Vedrana Božinović, Mediha Musliović, Amra Kapidžić, Vedran Đekić, Miodrag Miki Trifunov, Merima Lepić-Redžepović, Dino Sarija, Nerman Mahmutović, Kenan Kojić kao muzičar. Adaptaciju i dramaturgiju potpisuje Željka Udovičić Pleština.

Predstava je rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Scene MESS.