6. jula
5

"Kavkaski krug kredom" Narodnog pozorišta Sarajevo na festivalu u Novom Sadu

E. LJ.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
U Novom Sadu će u okviru 6. Festivala Novi tvrđava teatar, koji će od 4. do 9. jula biti održan u Vili Stanković u Čortanovcima, biti izvedeno šest predstava.

Na ovom fesivalu predstavit će se i Narodno pozorište Sarajevo izvedbom predstave "Kavkaski krug kredom" u režiji Paola Magellija i koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Scene MESS. Predstava će biti izvedena 6. jula s početkom u 21 sat.

"Kavkaski krug kredom" prikazuje nepravdu i društvenu nejednakost, otvarajući nam mogućnost odluke da sami budemo arbitri zakona i vlastite sudbine, a ne da nam ta prava uzurpiraju korumpirani suci ili birokrati koji djeluju uvijek u korist kapitala i onih na vlasti. Imamo li snage razlučiti laž i manipulaciju od onog što je stvarno, od stvarnih problema i društva i pojedinaca.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

U predstavi igraju Maja Izetbegović, Ermin Bravo, Ejla Bavčić Tarakčija, Ermin Sijamija, Aleksandar Seksan, Aldin Omerović, Vedrana Božinović, Mediha Musliović, Amra Kapidžić, Vedran Đekić, Miodrag Miki Trifunov, Dino Sarija, Merima Lepić Redžepović, Nerman Mahmutović, Isa Seksan, Ajra Branković, Hena Omerović, Dino Hamidović i Kenan Kojić.

Adaptaciju teksta i dramaturgiju uradila je Željka Udovičić Pleština. Scenogrfiju je potpisala Mirna Ler, a kostimografiju Lejla Hodžić.

Ovogodišnja dodjela nagrada biti će održana 9. jula odmah nakon predstave "Ženidba i udadba" koja će biti izvedena u čast nagrađenih. Žiri 6. pozorišnog Festivala Novi tvrđava teatar čine pozorišna kritičarka Darinka Nikolić, glumac Radoje Čupić i rediteljica Olivera Đorđević.