62. Dubrovačke ljetne igre
0

FOTO / "Kate Kapuralica" samo donekle ispunila očekivanja

Piše: K. Z.
Dugo očekivana komedija Vlaha Stullija "Kate Kapuralica" u režiji Daria Harjačeka i u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla uz golemi je interes publike i kritičara otvorila premijerni dramski program ovogodišnjih 62. Dubrovačkih ljetnih igara.
Premijera Kate Kapuralica Jelena Miholjević i Barbara Prpić (Foto: Sarajevo-x.com)
Premijera Kate Kapuralica Jelena Miholjević i Barbara Prpić (Foto: Sarajevo-x.com)
Predstava je odigrana na predjelu Sveta Marija, unutar historijske jezgre Grada, odnosno na najstarijem odnosno dijelu kojeg smatraju "zametkom" Dubrovnika. Zanimljivo je kako je Hajraček samo minimalno intervenirao u izvorni tekst drame koja je napisana još 1800. godine.

Iako, dakle, temom klasična pučka drama, "Kate Kapuralica" se u svoj neopterećenosti konvencijama uljudnog ponašanja pokazala kao izuzetno aktuelan suvremeni dramski tekst kojim se spoznaje autentični života Meditarena kakav je nakad bio, posebno u Dalmaciji i na istočnoj obali Jadrana.

Kate Kapuralica - Jelena Miholjević i Nikša Butijer (Foto: Sarajevo-x.com)
Kate Kapuralica - Jelena Miholjević i Nikša Butijer (Foto: Sarajevo-x.com)
Otvorena pozornica Sv. Marije predstavljala je skoro idealnu ambijentalnu scenografiju i "prirodno okruženje" takve drame o malim ljudima i njihovim sudbinama. Iako će oni neupućeni ili samozvani dušebrižnici reći kako predstava "“ruši i kompromitira idealnu sliku kamenog Grada", dobri će poznavatelji utvrditi kako "slika starog dalmatinskog geta jest ona prava jer bez dlake na jeziku opisuje besprizorne, odnosno obične građane za koje se malo zna ali su neizostavni sastavni začin miljea svake urbane sredine”.

Predstava upravo i daje značaj rijetkim ljudima koji danas u sve pustijoj staroj gradskoj jezgri unutar zidina pokušavaju pronaći svoje mjesto za život, prkoseći turizmu od kojeg se živi ali kojem ne žele podrediti svoje živote.

Prve ocjene kritičara kažu kako "Kate Kapuralica" u realizmu svojega jezika “ocrtava sirovu i stvarnu sliku Grada, progovarajući o ljudskim sudbinama, posebno onim manje sretnima na socijalnoj mapi grada”.

Festivalski dramski ansambl - Fešta nakon premijere (Foto: Sarajevo-x.com)
Festivalski dramski ansambl - Fešta nakon premijere (Foto: Sarajevo-x.com)
Subverzivnost teksta i gotovo poganski jezik kojim se, na publici smiješan način, obraća, progovora ipak o vrlo ozbiljnim temama ali je dojam kako je kao i sve slične predstave pučkog teatra i “Kate Kapuralica” donekle iznevjerila očekivanja. Naime, sve su predstave bile rasprodane prije početka Igara te je uvedena I dodatna izvedba, a sve govori kako da će, kao u sličnim prilikama i ranije, "Kate Kapuralica" istinski zaživjeti tek od slijedeće, reprizne sezone, kad popusti presing prema glumcima.

Glumačku ekipu su predvodili Jelena Miholjević i Nikša Butijer te Barbara Prpić, Maro Martinović, Perica Martinović, Srđana Šimunović, Nika Burđelez, Ivan Magud, Branimir Vidić Flika, Romano Nikolić i Nikola Baće.