{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Katastrofalan položaj baleta u BiH

F
21.4.2009. u 12:29
0
1
Katastrofalan položaj baleta u BiH
0
Katastrofalan položaj baleta u BiH
Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Gradimir Gojer ocijenio je danas položaj bh. baleta katastrofalnim te je uputio apel političkoj i kulturnoj javnosti za spas ove umjetnosti.
Nazivajući svoje obraćanje vapajem, koje upućuje kao zamjenu za poruku u povodu Međunarodnog dana igre 29. aprila, Gojer poručuje da jedini bh. balet živi bez ikakve ozbiljnije pozorosti države i društva.

-Jedna, eventualno dvije premijere u godini, ansambl koji po mnogo čemu nema niti brojčano, niti kvalitetno sve ono što bi trebalo da ima, pozornost države i društva na minimumu, nikakve ozbiljne investicije u razvoj - tako sarajevski balet živi i tako se bori za golo preživljavanje, upozorava Gojer.

On pita Predsjedništvo BiH, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i entitetske predsjednike kako će država BiH u Evropsku uniju ako se jedini bh. balet ugasi.

Gojer naglašava da je ova velika umjetnost, kojom se diče istinske kulture svijeta, prepuštena na milost i nemilost Kantona Sarajevo, upravljačkih struktura Narodnog pozorišta Sarajevo i iznimno požrtvovane direktorice Baleta Edine Papo.

-Obraćam se bh. kulturnoj i političkoj javnosti s jednom jedinom željom koja glasi - ne spašavati balet u BiH, već konačno uložiti sredstva u razvoj baleta, navodi direktor Narodnog pozorišta Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: