Kultna predstava
1.8k

Karte za "Audiciju" u prodaji od srijede

Piše: El. B.
Kultna predstava "Audicija", koja je nastala prije 33 godine i osamdesetih godina prošlog stoljeća dostigla ogromnu popularnost, ove jeseni vraća se na scenu u organizaciji Stage productiona. Ulaznice za Sarajevo i Tuzlu bit će puštene u prodaju u srijedu 26. jula, dok će ulaznice za premijeru u Zenici biti u prodaji od petka, 28. jula.

Premijera će biti održana 5. oktobra u dvorani Mirza Delibašić u Sarajevu, a nakon toga slijede igranja u drugim bh. gradovima i turneja u zemljama bivše Jugoslavije i Evrope te u Kanadi, SAD-u i Australiji.

Nakon Sarajeva Audicija će igrati u dvorani Mejdan u Tuzli 20. oktobra, a dan poslije u zeničkoj Areni. Zatim slijede igranja u Zagrebu (28. oktobra Lisinski), Rijeci (3. novembar centar Zamet), Splitu (4. novembar Spaladium Arena), Beogradu (9. novembar Sava Centar), Novom Sadu (10. novembar Spens) i Osijeku (11. novembar Gradski Vrt) i Ljubljani (22. decembar dvorana Tivoli). U drugom dijelu svjetske turneje planirano je još dvadesetak gradova u regionu i dvadesetak gradova u Evropi, Kanadi, SAD-u i Australiji.

Karte će biti moguće kupiti putem sistema kupikartu.ba i svim prodajnim mjestima servisa. Više informacija možete pronaći na oficijelnoj stranici Audicije.

Nekoliko godina nakon otvaranja sarajevske Akademije, studenti prvih generacija glume, razvijajući zadatak koji se zove "skica za lik i imitaciju", uz pomoć profesora Bore Stjepanovića, došli su do predstave koja će postati popularna pod imenom "Audicija". Riječ je o jedinom scenskom projektu koji je doživio ex-Yu turneju. Audicija je izvedena viš od 3.000 puta, a ostaje zabilježeno da su u Beogradu, u Sava Centru, redovi za kupovinu karata bili dugi nekoliko stotina metara.

Predstava ''Audicija'' i danas drži mnoge rekorde po posjećenosti pa je tako u Lisinskom za 11 dana rasprodala 33 predstave što do dan danas nikome nije uspjelo. U sklopu jugoslavenske turneje ova predstava igrala je 50 puta u beogradskom Domu Sindikata gdje je svaki put tražena karta više. Punila je dvorane širom bivše Jugoslavije, a pregledalo ju je više od dva i po miliona gledalaca.

Povodom 25. godišnjice nastanka "Audicije" u Sarajevu su se u decembru 2009. godine okupili svi glumci iz originalne postavke i održali dvije predstave na ''Obali''. Zabilježeno je da je Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu, koja je bila inicijator i organizator ovog okupljanja, imala više od 15.000 rezervacija za ovu predstavu, dok ''Obala'' ima samo 300 mjesta.