Tradicionalna zabava
11

Karneval u Tuzli: Indijanci, gusari i vještice pohodili Katolički školski centar Sveti Franjo

Piše: A. K.
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Pokladni karneval koji tradicionalno pripremaju Katolički školski centar Sveti Franjo i Hrvatsko kulturno društvo Napredak glavna podružnica Tuzla danas je održan u ovom gradu.

Za razliku od ranijih godina karneval je danas održan u prostorijama Katoličkog školskog centra u Tuzli, ali to brojne učesnike nije omelo u odličnoj zabavi.

Događaj se tradicionalno organizuje već više od deset godina u vrijeme pokladnih blagdana, a i ovaj put je privukao veliki broj učesnika koji su prethodnih dana specijalno za ovu priliku pripremali svoje kostime.

"Ovaj karneval je važan jer obilježava posljednji dan pred početak korizme, odnosno pripreme za Uskrs. Najvažniji je za mališane jer su oni najkreativniji u stvaranju kostima, a na takav način opet potičemo njihovu kreativnost koja ulazi u sferu odgojno-obrazovnog rada gdje oni mogu pokazati zaista sve što znaju", rekao je Danijel Barišić, direktor Osnovne škole Sveti Franjo koja djeluje pod okriljem Katoličkog školskog centra u Tuzli.

Istakao je da ovaj događaj šalje poruku koja pokazuje da svi mogu barem jedan dan u godini izaći iz svakodnevnice i postati neko drugi.

"Svi možemo pokušati barem na neki način udaljiti se od sive svakodnevnice i zaplesati sa svim učesnicima u nekim vedrijim i svjetlijim bojama", naglasio je Barišić.

Blizu 700 učenika ovog centra danas su postali vještice, vile, pčele, bubamare i gusari, a među njima je bila i Ana Marija Milić, učenica četvrtog razreda Gimanzije Sveti Franjo.

Priča nam da je sama napravila kostim te da priprema nije zahtijevala mnogo vremena.

"U razredu smo se dogovorili da svi skupa budemo lijepo maskirani. Maskirali smo se i proteklih godina, želimo se zabaviti na ovaj dan i postati neko drugi", dodala je Milić.

Vješticu iz bajke Ivica i Marica ove godine utjelovio je Kristijan Handanović, učenik prvog razreda ove gimnazije.

"Skupa s ostalim prijateljima iz razreda dogovorio sam se da ove godine budemo maskirani u likove iz četiri bajke. Ovo nam je mnogo zanimljivo i nadamo se da ćemo i iduće godine pripremiti originalne kostime", istakao je Handanović.

Lorena Pejić, učenica šestog razreda Osnovne škole Sveti Franjo, ove godine izabrala je kostim gusara.

"Ova maska mi je značajna jer volim gusare. Masku sam pripremala duži vremenski period, a nastavnica mi je u svemu tome pomagala. Karneval za mene predstavlja jedno veliko veselje u kojem se djeca oblače u odlične kostime, a međusobno ne znaju ko je ko", zaključila je Pejić.

I ove godine na samom kraju karnevalske žurke biraju se najbolji kostimi, a tradicionalno su dijeljene i krofne.