Kultura
0

Karizmatični Omar Sosa na Jazz Festu

Sarajevo-x.com
Novi kvartet Omara Sose nazvan Afreecanos predstavit će se 8. novembra u 21 sat na glavnoj sceni 12. Jazz Festa Sarajevo 2008. Ansambl čine perkusionista i vokalista iz Senegala Mola Sylla, basista iz Mozambika Childo Tomas i kubanski bubnjar Julio Barreto.

Kompozitor i pijanista Omar Sosa rođen je i odrastao na Kubi. Sa osam godina počinje svirati udaraljke, a na studiju u Havani, klavir postaje njegov glavni interes. Još u djetinjstvu jazz privlači njegovu pažnju svojom slobodom izražavanja i ekspresivnošću.

Ovaj svestrani umjetnik, koji svira klavir, udaraljke, komponira i aranžira, sjedinjuje u svojoj muzici različite utjecaje sa zvucima svog afro-kubanskog porijekla. Na sceni je Omar Sosa karizmatična ličnost čija dinamična izvedba i improvizatorski pristup donose muziku punu emocija i energije, te jedinstvenu interakciju s publikom.

Do sada je Omar Sosa kao bend lider snimio 19 albuma uključujući Mulatos norminiran za nagradu Grammy 2006. godine i Sentir nominiran za istu nagradu 2003. godine. Godinu dana kasnije, Omar Sosa je nominiran za nagradu radija BBC 3 u kategoriji world musica zajedno sa Ibrahimom Fererrom i Caetanom Velosom, a iste godine dobio je i nagradu za životno djelo Smithsonian Institutea za njegov doprinos razvoju latinske muzike u Sjedinjenim Američkim Državama.

Aktuelni album Afreecanos iz februara ove godine pokazuje veliki talenat i umijeće improvizacije Omara Sose, ali i veliku paletu uticaja, od evropskog simfonijskog repertoara, preko religiozne muzike i mješavine afričkih, berberskih i arapskih ritmova, tradicionalne muzike Senegala, ali opet donosi novu i autentičnu muziku.