"Svi naši zmajevi"
78

Karikature Zdravka Cvjetkovića 12. oktobra u Art kinu Kriterion u Sarajevu

Klix.ba
Zeničanin Zdravko Cvjetković predstavit će 50 svojih radova na izložbi "Svi naši zmajevi" koja će u petak, 12. oktobra, biti otvorena u Art kinu Kriterion u Sarajevu.

Cvjetković je bh. javnosti poznat po karikaturama Zmajeva pred kvalifikacione utakmice, a radove koje će predstaviti na ovoj izložbi nastali su u proteklih sedam godina.

"Sve je počelo kao zabava i podrška našoj fudbalskoj reprezentaciji na socijalnim mrežama u kvalifikacijama za EURO 2012. Nakon nekoliko skica i karikatura te odličnog odziva na društvenim mrežama nastavio sam, prije skoro svake bitnije utakmice fudbalske reprezentacije, raditi karikature uz neki osvrt na stanje u reprezentaciji u tom datom momentu. Karikature su se brzo širile internetom. Neke su bile i proročanske, neke ne, ali jedno je sigurno - ja sam se uvijek lijepo osjećao dok sam ih radio i doprinosile su sveukupnoj euforiji prije nekih bitnih utakmica", rekao je Cvjetković koji je u međuvremenu počeo raditi karikature i ilustracije vezane i za ostale sportove.

Zdravko Cvjetković je rođen 1985. godine u Zenici gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je slikarstvo na nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Bavi se animacijom, ilustracijom, karakter/koncept dizajnom, karikaturom i stripom. U BiH i inostranstvu je radio na nekoliko kratkih animiranih filmova, jednom dugometražnom animiranom filmu, kao artist na mobilnim aplikacijama za djecu, ilustrovao je nekoliko dječijih knjiga i bojanki i objavljivao radove u više zemalja svijeta. Učestvovao je na više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Trenutno završava master studij na odsjeku za grafički dizajn Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.