{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Karikature autora Zdravka Cvjetkovića na izložbi u zeničkom muzeju

Piše: E. M./Klix.ba
9.9.2018. u 22:02
120
4
Karikature autora Zdravka Cvjetkovića na izložbi u zeničkom muzeju
120
Zeničanin Zdravko Cvjetković koji je bh. javnosti poznat po karikaturama Zmajeva pred kvalifikacione utakmice u posljednjih sedam godina, večeras je u Muzeju grada Zenice održao svoju prvu samostalnu izložbu na kojoj je predstavio 50 svojih radova.
Sedam godina rada i kreativnosti bh. karikaturiste Zdravka Cvjetovića stavljenih na papir večeras je po prvi put sabrano u jednu galeriju koju je svojim sugrađanima ovaj mladi Zeničanin predstavio u sklopu prve samostalne izložbe.

Iako je ideja o izložbi postojala dugo već u razgovoru za Klix.ba je kazao kako je čekao da zaokruži brojku od 50 radova. Sve je počelo prije sedam godina kada je uradio prvu skicu pred baraž utakmicu protiv Portugala.

"Odlučio sam da svoje radove iz virtualnog svijeta prebacim u materijalni te da u njima uživaju i oni koji nisu imali priliku da ih vide na društvenim mrežama i online medijima. Ovdje sam predstavio zadnje kvalifikacione cikluse naše nogometne reprezentacije te radove karikature vezane za druge bh. sportiste", govori Cvjetković.

Najdraže, ali i najkreativnije momente je imao prilikom kvalifikacija naše reprezentacije pred odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

"U tim kvalifikacijama sam osjetio pozitivu i sve je imalo to neko ozračje da možemo nešto napraviti i na kraju smo napravili. Bilo je tu i kreativnosti i volje i želje i sve što je potrebno da nešto završi na 'papiru'. Kasnije kada ne bih uradio karikaturu dva dana pred utakmicu, ljudi su mi se javljali i pitali šta se dešava, pa sam morao održati tu tradiciju", dodao je mladi Zeničanin.

Na izložbi su predstavljeni samo do sada objavljeni radovi, a karikatura Zmajeva pred prvu utakmicu Lige nacija je izostala zbog obaveza organizacije izložbe.

"Želja za karikaturom za Ligu nacije je postojala, ali nisam znao koliko je teško organizovati jednu izložbu tako da nisam stigao je uraditi. Međutim, ja nastavljam da radim ovo i sigurno je da možete očekivati nove karikature za predstojeće utakmice", zaključio je Cvjetković.

Večerašnja izložba jedna je od najposjećenijih održanih u Muzeju grada Zenice, a direktor muzeja Adnadin Jašarević je kazao da muzej uvijek ima otvorena vrata za sve umjetnike te da mu je izuzetno drago što je njegov učenik večeras predstavio svoje vrhunske radove.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: