Kultura
0

"Karasevdah" i "Rave against machine" zatvaraju Modul Memorije Mess-a

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Projekcijama filmova “Karasevdah” Saidina Salkića i “Rave against machine” Jamesa Harveya i Richarda Rudyja, večeras će biti završen Modul Memorije Međunarodnog teatarskog festivala MESS.

Filmovi će biti prikazani u kinu Kriterion, a ulaz na projekcije je slobodan, saopćeno je iz MESS-a.

"Karasevdah: Srebrenica blues“ film je dvadesetpetogodišnjeg bh. režisera, scenariste i glumca s adresom u Melbournu. Film rekonstruira unutarnje pomirenje autora s osobnom srebreničkom sagom.

"Najbolji način da se zatvori ovogodišnji Modul Memorije i to na Dan pobjede nad fašizmom svakako je najbolji dokumentarac o muzičkoj sceni opsjednutog Sarajeva "Rave against machine“ Jamesa Harveya i Richarda Rudyja“, istakao je koordinator programa Modul Memorije Nihad Kreševljaković.

Film govori o muzičarima koji pokušavaju zadržati razum u opkoljenom gradu i slikovito prikazuje kako između granata i snajpera stvaraju muziku, organizuju zabave i emituju radio program.

U teatarskom programu, kako je saopćeno, došlo je do izmjene uslijed tehničkih razloga. Zbog otkazivanja leta iz Francuske te nemogućnosti dvojice glumaca da na vrijeme dođu u Sarajevo, predstava "Balada o lososu i zgazenoj travi" u režiji Seada Đulića bit će otkazana sa večerašnjeg programa Modul Memorije.

Kao zamjena, na sceni Kamernog teatra 55 bit će izvedena predstava po tekstu Safeta Plakala "U traganju za bojom kestena", reditelja Stevana Bodirože, a u kojoj glume Amra Prutina i Enes Salković.

Muziku za ovu predstavu je komponirao Damir Imamović.