{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Karahasan: Mladalačka opsesija i susret sa Rubaijama promijene čovjeka

A
18.10.2012. u 20:30
33
1
Karahasan: Mladalačka opsesija i susret sa Rubaijama promijene čovjeka
33
Danas je u prostorijama izdavačke kuće Connectum u Sarajevu održana promocija knjige "Sjeme smrti“ poznatog bosanskohercegovačkog književnika, dramatičara, esejiste, romanopisca Dževada Karahasana.
"Knjiga 'Sjeme smrti' je prvi dio jedne romaneskne trilogije koja bi govorila o Omaru Hajjamu, velikom matematičaru, pjesniku, astronomu, filozofu iz 10. i 11. stoljeća“, rekao je Karahasan u izjavi za agenciju Anadolija uoči promocije.

Karahasan je svoju "mladalačka opsesiju i susret sa Rubaijama“ nazvao jednim od onih čitalačkih iskustava koja promijene čovjeka.

"Nakon tog susreta, koji se odigrao u mojoj ranoj mladosti, naovamo ja opsesivno izučavam taj život, to djelo, pokušavam razumjeti čovjeka i sudbinu onih koji stoje iza te poezije“, istakao je Karahasan.

"Hajjam je bio veliki skeptik u epohi fundamentalizama“, kazao je pisac i dodao kako su "svi ljudi oko mene bili sigurni da sve znaju, a samo je on znao da ništa ne zna“.

Karahasanova ambicija i želja da napiše ovaj roman je, kako sam kaže, proistekla iz želje da se razumije njegova poezija i filozofija, ali i portret epohe, slika vremena koje je užasno uzbudljivo, ali i tako slično našem da se ovaj pisac nada da će razumjeti naše vrijeme, gledajući vrijeme Omara Hajjama.

"Prvi dio trilogije o Omaru Hajjamu je upravo izašlo, drugi dio će se zvati 'Sve o jeseni' i trebao bi se pojaviti u drugoj polovini sljedeće godine, dok će treći dio, koji se sada još uvijek zove, ali to nije definitivno, 'Sestro noći' biti najvjerovatnije gotov za dvije godine“, dodao je Karahasan.

Direktor izdavačke kuće Connectum Ajet Arifi je u obraćanju na promociji izrazio zadovoljstvo i čast povodom objavljivanja knjige „Sjeme smrti“.

"Mi smo, kao izdavačka kuća, imali posebnu obavezu da u tehničkom i produkcijskom smislu obratimo malo veću pažnju na ovu knjigu nego što smo to ranije radili“, kazao je Arifi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: