Kultura
3

Kaplan organizirao prijem za ekipu filma "Djeca" rediteljke Aide Begić

FENA
Scena iz filma
Scena iz filma
Federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan organizirao je danas u sjedištu Vlade Federacije BiH prijem za rediteljicu Aidu Begić i ekipu filma "Djeca", koji će svjetsku premijeru zabilježiti na ovogodišnjem 65. Kanskom film festivalu.

Prijemu su prisustvovali brojni filmski i kulturni djelatnici iz BiH, kao i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Ivica Šarić.

Film "Djeca" uvršten je u službenu selekciju programa "Un Certain Regard" i jedino je ostvarenje iz regije koje će biti prikazano na prestižnom Kanskom festivalu.

Da je izbor filma "Djeca" u festivalsku selekciju veliki uspjeh za BiH istaknuo je ministar Kaplan, pozdravljajući goste i zvanice prijema. Naglasio je da su svi filmski radnici u BiH jedna ekipa, zbog čega je uspjeh jednog, uspjeh svih nas.

Potcrtao je činjenicu da je Federalno ministarstvo kulture i sporta pomoglo film putem Fonda za kinematografiju FBiH, naglasivši da će i ubuduće stajati iza filmskih projekata u BiH.

"Ekipi filma želim puno uspjeha u Kanu, koji je Aidi Begić do sada bio sretan. Velika je stvar naći se u konkurenciji s tako velikim brojem filmova iz cijelog svijeta", kazao je Kaplan.

Rediteljica Aida Begić je, pozdravljajući sve prisutne, istaknula da je vrlo ponosna na činjenicu što se ovim filmom predstavlja cijela nova generacija bh. glumaca, kao i na to da je većina ekipe iz BiH, bez obzira na to što je riječ o koprodukciji četiriju zemalja - Njemačke, Francuske, Turske i BiH.

"Smatram da je film najznačajnija investicija za budućnost, jer je to ujedno i investicija u ljude. Film 'Djeca' govori o generaciji mladih ljudi koji su se ili tek rodili kada je počeo rat u BiH ili su bili mali, te je rat prvo za šta su saznali. Shvatila sam da je umjetnost jednako važna kao hljeb i voda, jer nas ona čini dostojanstvenim", kazala je ona.

Posebno je potcrtala izniman uspjeh ulaska filma u zvaničnu selekciju Kanskog festivala, na koji je bilo prijavljeno oko 2.000 filmova te to nazvala krunom četverogodišnjeg rada na ovom ostvarenju.

Mladi glumci Ismir Gagula i Marija Pikić koji su ostvarili glavne uloge ocijenili su da im je ovo iznimno veliko životno iskustvo, koje ih je ohrabrilo u želji da postanu profesionalni glumci. Posebno su naglasili odličnu saradnju s rediteljicom Begić, koja im je pružila veliku pomoć u kreiranju likova koje glume.

Film "Djeca" priča je o Rahimi (23) i Nedimu (13), dvoje ratne siročadi koji žive u Sarajevu. Njihov život, sveden na preživljavanje, usložnjava se kad Nedim u tuči razbije skupocjeni mobitel sinu lokalnog moćnika. Taj događaj će potaći Rahimu da otkrije da njen brat vodi dvostruki život.

Glavne uloge, osimd Marije Pikić i Ismira Gagule, tumače i Aleksandar Seksan, Nikola Đuričko, Jasna Ornela Bery, te mnoge mlade nade bh. glumišta poput Staše Dukić i Vedrane Đekić.