Kultura
0

Kanski pobjednici u Meeting Pointu

Sarajevo-x.com
Na repertoaru kina Meeting Point od ove sedmice biće upriličen poseban filmski program. Za sve ljubitelje filmske umjetnosti Meeting Point prikazivat će filmove pobjednike prošlogodišnjeg Cannes Film Festivala. Ono što je zajedničko ovim ostvarenjima jeste i činjenica da su oduševili i publiku 13. Sarajevo Film Festivala, gdje su prikazani u tri različita programa.

Kanski pobjednici u Meeting Pointu startat će 10. aprila sa filmom Paranoid Park, Gusa Van Santa. Ovo ostvarenje na prošlogodišnjem Cannes Film Festivalu nagrađeno je sa Special 60th Anniversary Award, nagradom dodijeljenom povodom obilježavanja 60. godišnjice Cannes Film Festivala. Van Santovo ostvarenje prikazano je na 13. Sarajevo Film Festivalu u okviru programa Panorama.

Filmovi u okviru programa Kanski pobjednici u Meeting Pointu igrat će u naredne tri sedmice, a već naredne sedmice na repertoaru će biti film 4 mjeseca, 3 sedmice i 2 dana Cristiana Mungiua.

4 mjeseca, 3 sedmice i 2 dana, Cristiana Mungiua, dobitnik je Zlatne palme prošlogodišnjeg Cannes Film Festivala, te nagrada kritike FIPRESCI i French National Education Administration Prize. Mungiu je prošle godine bio i specijalni gost Sarajevo Film Festivala gdje je njegov, višestruko nagrađeni film, imao gala projekciju u okviru Takmičarskog programa (van konkurencije za nagrade). Film je imao izuzetno bogat festivalski život gdje je osvojio brojne prestižne nagrade. Film je dobio i nagradu Evropske Filmske Akademije za najbolji film i najboljeg režisera, te je ostvario kino distribuciju u preko 50 zemalja širom svijeta.

Treće sedmice na repertoaru Meeting Pointa igrat će film Fatiha Akina Na ivici raja, film nagrađen za najbolji scenarij, te sa Ekumenskom nagradom žirija prošlogodišnjeg Cannes Film Festivala. Na ivici raja prikazan je u okviru 13. Sarajevo Film Festivala u Otvorenom kinu Heineken kada se sarajevskoj publici predstavio i sam reditelj Fatih Akin. Film je dobitnik EFA nagrade za najbolji scenarij.

Program kanskih pobjednika u Meeting Pointu otvorit će Paranoid park 10. aprila koji će igrati narednih sedam dana u terminu od 19 sati.