Kultura
0

Kampus univerziteta: Radionica projekta "Bujroom" 16. i 17. februara

FENA
U ACCESS centru kampusa Univerziteta u Sarajevu 16. i 17. februara će u okviru Festivala "Sarajevska zima" biti održana radionica projekta "Bujroom".

Koncept "Bujrooma" predstavlja pomjeranje granica između izložbenog prostora - galerije i privatnog prostora. Radionica će trajati dva dana i ima za cilj upoznati umjetnike o temi izložbe, najavljeno je iz Pres-službe Festivala.

Intenzivnim radom koji će podrazumijevati predavanja i diskusije s umjetnicima bit će definirana ideja za radove. Predavači će na radionici biti istaknuta imena bh. likovne scene - Stjepan Roš, Nedžad Begović, Alma Suljević, Nermina Zilđo, Branko Vekić te Kurt&Plasto.

Prvi dan predviđen je za definiranje ciljeva izložbe, kada će biti održano predavanje o temi odnosa između javnoga i privatnoga. Istog će dana umjetnici posjetiti izložbenu lokaciju. Umjesto galerijskog prostora, radovi će biti izloženi u haustoru stambene zgrade, na adresi fra Anđela Zvizdovića 2. u Sarajevu. Time ekipa projekta želi umjetnost integrirati u svakodnevni život.

Tematska odredba izložbe usko je vezana za haustor, prostor koji oduvijek egzistira na granici između javnoga i privatnoga. Također, tematika se može definirati i kao predstavljanje problema pomjerenog odnosa prema privatnosti, temeljenog na ideji realty showa.

Na izložbi koja će biti otvorena 8. marta učestvovat će 24 umjetnika čiji se likovni izraz manifestira u različitim medijima.