|

Kamp crtanog filma KAN 2017: Jedinstvena kulturna manifestacija ponovo u Mostaru

Kamp crtanog filma KAN 2017: Jedinstvena kulturna manifestacija ponovo u Mostaru
77
Piše: R. D.
25.2.2017. u 20:42
1
komentara
77

dijeljenja
1/9 Foto: Klix.ba
2/9 Foto: Klix.ba
3/9 Foto: Klix.ba
4/9 Foto: Klix.ba
5/9 Foto: Klix.ba
6/9 Foto: Klix.ba
7/9 Foto: Klix.ba
8/9 Foto: Klix.ba
9/9 Foto: Klix.ba
KAN – Klub animatora Neretva organizira i ove godine već sad tradicionalni kamp crtanog filma. Šest dana 35 mladih animatora pod budnim okom devet predavača unaprijeđivat će svoja znanja iz crtanog filma pod svodovima Muzičkog centra Pavarotti.
Ekipa portala Klix.ba posjetila ih je dok su punom parom stvarali, a o ovoj vrijednoj i kako kažu jedinstvanoj regionalnoj manifestaciji razgovarali smo sa njenim idejnim začetnikom i glavnim organizatorom Jurinkom Rajičem.

"Ovaj kamp u Mostaru nastavak je kampova koje smo ranije organizirali u Neumu. U Neumu ih je bilo šest, iz kojih je nastalo šest mladih animatora koji su napravili svoje filmove, a iz kampova je niklo i 12 akademskih slikara. Napravili smo pauzu uzrokovanu finansijskim problemima, kako se mijenjalo ministarstvo, tako se mijenjao i odnos prema nama. Prošle godine smo ponovo pokrenuli kamp, ovaj put u Mostaru, pod okriljem Pavarotti centra gdje ja imam studio i gdje tokom cijele godine radim sa djecom podučavajući ih tajnama crtanog filma", govori nam Jurinko Rajič.

Organizacija kampa u Mostaru je značajno jeftinija nego u Neumu, govore nam organizatori, ali ni ovog kampa ne bi bilo da nije OSCE-a.

Jedinstven događaj u regiji"Najviše hvala međunarodnim organizacijama koje prepoznaju da se ovdje skupljaju djeca iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, da ona kroz učenje o montaži, scenografiji, animaciji i drugim dijelovima ove umjetnosti se druže, postaju prijatelji, uče i neke druge, ljudske stvari. Opet, ovdje imamo devet vrhunskim predavača i teško je ovo porediti i sa jednim drugim sličnim događajem u regiji", kaže naš sagovornik.

Učesnici kampa dolaze obično sa likovnih akademija, ali ima i talentiranih učenika završnih razreda srednjih škola. Mladi animatori u šest dana prođu sve faze izrade jednog crtanog filma, iscrtaju čak 1400 crteža koji su potrebni za dvije minute animacije.

Novca uvijek nedostajeCilj svakog kampa je na kraju stvoriti jedan kratki dvominutni film. Prošlogodišnji je tretirao ekološke teme, a ovaj ovogodišnji, koji je u izradi govori o međuljudskim odnosima.

"Za narednu godinu planiramo napraviti još bolji kamp, nadamo se još više učesnika i predavača. Ovo je zaista značajna kulturna manifestacija, a jedino nas novac dijeli da ona bude još bolje. Kanton nas niti jedne godine do sada nije podržao, ali nadat se da će biti više razumijevanja u narednom periodu", govori nam naš sagovornik.

Jurinko Rajič, veteran ove umjetnosti, svjedok je kako se ona mijenjala s godinama, te izuzetno pozitivnim ističe ono što su moderne tehnologije donijele crtanom filmu.

Danas s trudom i talentom možeš stvarati crtane filmove na vrh planine"Crtani film je proživio pravu revoluciju kompjuterizacijom, sve je sada mnogo lakše, ali i jeftinije. Nekad se sve radilo ručno, pa je i cijena jedne minute bila tri puta skuplja. Nekad je minuta koštala 42 hiljade maraka, danas košta 15 hiljada. Važno je samo imati talenat, ništa ti više ne treba, talenat i volja za radom. Nekad si bio vezan za studija, Zagreb film, Croatia film, Avala, danas s računarom možeš stvarati vrhunske crtane filmove na vrh Veleža", govori nam Rajič.

Ipak, nove tehnologije donijele su 3D animaciju, tako da klasičnog crtanog filma skoro da i više nema.

"Nažalost klasičnog crtanog filma nema, uglavnom je danas u svijetu prisutna 3D animacija, za to mi i forsiramo klasiku, to je danas najdeficitarnija struka na svijetu. Svi oni koji su solidni animatori u svakom gradu na svijetu lako mogu naći posao. Mnogi bježe od dvodimenzionalne animacije jer je značajno mukotrpniji put stvaranja crtnog filma tako, ali će po mom mišljenju on uvijek imati neku svoju draž", zaključuje Jurinko Rajič.

Nekad učenik, danas predavačMirza Smajlović je akademski slikar iz Visokog, bio je učesnik prošlih kampova, a na ovaj se vratio kao predavač.

"Ja sam prvi put došao na kamp 2007. godine i to su bila sjajna iskustva, danas sam među predavačima, sa nekom moralnom obavezom da prenosim svoja znanja na današnje polaznike. Ja predajem scenografiju i svi dojmovi su jako pozitivni, najvažnije je da uspijevamo da mlade motiviramo da u dobroj atmosferi uče o animiranom filmu. Važno je da poslije kampa ostaju u vezi, da komuniciraju i razmjenjuju iskustva", kazao nam je Smajlović.

Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...