Kultura
0

Kamijev "Kaligula" na sceni Narodnog pozorišta

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo 15. aprila premijerno će biti izvedena predstava "Caligula" Alberta Kamija u adaptaciji Aide Pilav i u režiji Lajle Kaikčije.

Na pres konfrenciji upriličenoj povodom predstojeće premijere direktor Narodnog pozorišta Gradimir Gojer istakao je da kad je riječ o pozorištu dolazi do smjene generacije, te da treba dati šansu novim, mladim snagama.

Direktor Drame Narodnog pozorišta Ermin Sijamija istakao je da je riječ o predstavi s jakim stavom prema društvu.

Rediteljka Lajla Kaikčija rekla je da je Kamijev tekst izazov, jer tema kojom se bavi je čovjek na poziciji vlasti.

Kako je rekla Kaikčija Kaligula nije tipični tiranin, on je doveden u situiaciju apsurda i sa željom da riješi probleme koristi se pogrešnim metodama. Pitanje koje postavlja ova predstava je pitanje trpljenja, patnje, boli i koliko smo spremni da to podnosimo.

Za dramarturginju Aidu Pilav Kamijev tekst kad se čita pun je parola, filozofije, poetike kad se postavi na scenu svaka misao dobije dimenziju i poziva na razmišljanje.

Ermin Bravo koji tumači lik Kaligule rekao je da mu je bilo zadovoljstvo raditi s mladim rediteljkom, te da je predstava gozba za glumce.

U predstavi uloge tumače: Ermin Bravo, Amra Kapidžić, Dragan Jovičić, Miraj Grbić, Riad Ljutović, Emir Fejzić, Rade Ćolović, Aldin Omerović, Enes Salković...

Dramarturg predstave je Aida Pilav, scenograf Dragutin Broz, asistent scenografa Josip Lovrenović, saradnik za scenski pokret i zvučne efekte Sanja Burić, kostimograf Vanja Popović, asistent kostimografa Đenita Huseinović.