Za "Mirnu Bosnu"
220

Kamerni teatar osvojio četiri nagrade na 34. susretima pozorišta/kazališta u Brčkom

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kamerni teatar 55 je na 34. susretima pozorišta/kazališta u Brčkom, koji su održani od 16. do 25. novembra, osvojio četiri nagrade za predstavu "Mirna Bosna" autora Borisa Lalića.

U stručnom žiriju bili su dramski pisac iz Sarajeva Almir Imširević, beogradska glumica Ljiljana Blagojević i zagrebačka glumica Anja Šovagović.

Žiri je Davoru Goluboviću za ulogu Boki Aleksić u predstavi "Mirna Bosna" jednoglasno dodijelio nagradu za najboljeg mladog glumca, a Gordani Boban za ulogu u istoj predstavi nagradu za najbolju žensku ulogu.

Nagrada za najbolji dramski tekst bosansko-hercegovačkog savremenog pisca jednoglasno je dodijeljena Borisu Laliću za predstavu "Mirna Bosna" u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajeva. Ova predstava dobila je i nagradu za najbolju predstavu u cjelini pozorišta/kazališta iz BiH.

"Posjetitelji su predstavu 'Mirna Bosna' tri puta nagradili višeminutnim aplauzom. Predstava je ostavila cjelovit dojam glumačkog angažmana u svakom pogledu i nije ostavljala prostora da se gledaoci opusti ni na tren", rekli su iz Kamernog teatra.

Nagrada za najbolju mladu glumicu dodijeljena je Jeleni Kordić Kuret za ulogu Šimurina u predstavi Predstava "Hamlet u selu Mrduša Donja" autora Ive Brešana u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Mostar. Robert Pehar je za ulogu Učitelja u ovoj predstavi osvojio nagradu za najbolju mušku ulogu. Za ovu predstavu je Zvonimir Dusper Dusa osvojio nagradu za muziku, a Mirjana Zagorec nagradu za kostim.

Nagradu za najbolju režiju dobila je Selma Spahić za predstavu "Moja fabrika" u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, dok je Sabina Trnka osvojila nagradu za najbolju scenografiju.

"Predstavi "Moja fabrika" autora Selvedina Avdića jednoglasno je dodijeljenja nagrada za najbolju predstavu u cjelini "Zlatna statua vijećnice i grada Brčkog".

Aleksandar Seksan je za ulogu Edina u predstavi "Sve se nekako preživi osim smrti", autorice Ljubice Ostojić, a u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo osvojio nagradu za najbolju mušku ulogu.

Gran prix Susreta za najbolju žensku ulogu jednoglasno je dodijeljena Anici Dobroj za ulogu Majka Soja u predstavi "Hipnoza jedne ljubavi", autora Dušana Kovačevića u produkciji Zvezdara teatra iz Beograda. Ova predstava dobila je Grand prix Susreta za najbolju predstavu.

Gran prix Susreta za najbolju mušku ulogu dobio je Borko Perić za ulogu Vjekoslava Kralja u predstavi "Ustav Republike Hrvatske", autora Ante Tomića i Rajka Grlića, u produkciji Satiričnog kazališta Kerempuh iz Zagreba.

Nagradu žirija publike za najbolju žensku ulogu jednoglasno je dobila Slađana Zrnić, za ulogu Leposave Lepe Pekarke u predstavi "Sabirni centar", autora Dušana Kovačevića u produkciji Narodnog pozorišta RS Banja Luka i Pozorišta Prijedor.

Iako se ne radi o protagonistici, odnosno nositeljki neke od glavnih uloga, na žiri publike je kao i na samu publiku, koja ju je nagradila snažnim aplauzom, ostavila neponovljiv utisak.