Uvijek aktuelna
35

Kamerni teatar obilježava 15 godina igranja predstave "Helverova noć"

FENA
Ermin Bravo, Mirjana Karanović i Emir Hadžihafizbegović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ermin Bravo, Mirjana Karanović i Emir Hadžihafizbegović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Predstava "Helverova noć" reditelja Dine Mustafića sutra će obilježiti 15 godina izvođenja, a već narednog dana bit će izvedena uz audiodeskripciju za slijepe i slabovidne osobe u okviru projekta "Pozorište bez prepreka".

Nakon što je predstava "Helverova noć" premijerno izvedena 2004. godine zabilježila je brojna izvođenja u matičnoj kući, Kamernom teatru 55, ali i mnogim drugim scenama u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu.

Direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović istakao je da mu je čast što je urednik teatra u kojem se slavi 15 godina izvođenja jedne predstave te se u ime te pozorišne kuće zahvalio glavnim akterima - Mirjani Karanović i Erminu Bravi.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Karanović se prisjetila da je njena saradnja sa Kamernim teatrom počela 2001. godine predstavom "Noževi u kokoškama" i naglasila da joj je dolazak u Kamerni i Sarajevo bio jedan od značajnijih trenutaka u životu.

Govoreći o "Helverovoj noći", a u želji da opiše koliko joj je to značajna predstava, rekla je da bi voljela igrati tu predstavu "dok može da se kreće".

Ermin Bravo je istakao da je ova predstava u 15 godina igranja bila aktuelna gdje god i kad god su je igrali.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Hadžihafizbegović je u ime Kamernog teatra 55 Mirjani Karanović i Erminu Bravi uručio zahvalnice te također obavijestio prisutne da je Kamerni teatar poslao inicijativu da se Mirjana Karanović proglasi počasnom građankom Sarajeva na Dan grada, 6. aprila. Na te riječi vidno dirnuta Mirjana Karanović je zaplakala.

Projekt "Pozorište bez prepreka", kojeg realizuje Asocijacija XY u saradnji sa Udruženjem "Novis", podržan je kroz Regionalni program lokalne demokratije na zapadnom Balkanu (ReLOaD) kojeg finansira Europska unija i Općina Centar, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Članica Udruženja slijepih Kantona Sarajevo Senija Okić istakla je da je ona, kao i drugi slijepi ljudi, i pored svih teškoća dolazila u pozorište, ali da često nije znala šta se na sceni dešava. Sada, naglasila je, pomoću slušalica čuje opise scena i može uživati. Istakla je da je ovo jedan od prvih značajnih projekata namijenjen toj populaciji.

"Imam osjećaj da je sve toliko prilagođeno te se osjećam kao da mi se vraća vid", rekla je Okić.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Hadžihafizbegović je naglasio da je počašćen što je u saradnji sa pozorištom Gavela Kamerni teatar uspio realizovati ovaj projekt. On je također istakao da u ovoj pozorišnoj kući žele omogućiti gledanje predstava i invalidnim osobama, kao i osobama sa nedostatkom sluha.

O značaju projekta govorili su i predstavnica Općine Centar Jasmina Fazlić, direktorica Asocijacije XY Emina Osmanagić, programski menadžer Delegacije EU u BiH Vladimir Pandurević i menadžerica ReLOaD projekta za BiH Sanja Bokun. Oni su istakli značaj povezanosti lokalnih zajednica sa NGO organizacijama, kao vid podrške ovakvim i sličnim projektima.

Predstave koje su prilagođene potrebama slijepih i slabovidnih osoba, a koje će biti dio redovnog repertoara Kamernog teatra 55 su "Hadersfild", "Ljupaf", "Teferič", "Zatvorenica", "Demoni", "Tri sestre", "Helem Nejse", "U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce", "Helverova noć", "Umri muški", "Žaba", "Kad bi naglas govorili", "Knjiga mojih života", "Radnja na uglu" i "Naš razred".