Omaž
6

Kamerni teatar minutom šutnje i predstavom "Žaba" odao počast Nadi Đurevskoj

Piše: El. B.
(Foto: Kemal Softić/Klix.ba)
Kamerni teatar 55 večeras je predstavom "Žaba" otvorio novu umjetničku sezonu. S obzirom na to da je Nada Đurevska preminula prije nepuna 24 sata, a da glumcima kada odlaze ne postoji bolji omaž od predstave direktor ovog teatra Emir Hadžihafizbegović posvetio je večerašnju predstavu Nadi što je publika pozdravila velikim aplauzom.

"'Žabu' smo u Sarajevu i po svijetu odigrali 250 puta i nikada se ne obraćamo nakon ove predstave, jer je poslije ovakve katarze bespotrebno bilo šta govoriti. Ali večeras je posebna noć", rekao je Emir.

Ispričao je kako je Nada Đurevska, koja je penziju zaradila u Narodnom pozorištu Sarajevo, na sceni Kamernog teatra 55 odigrala 838 predstava, od čega 27 premijera.

"Bila je plemenita žena i širila je dobrotu. Kako je živjela tako je i otišla sa ovog svijeta. Dobra, plemenita, duhovno hermetizirana. Ko zna da li je njoj u njenoj samoći bilo bolje nego onima koji misle da kroz neki kolektiv bolje žive. Samoća nerijetko zna biti sreća. Ona je u ovom teatru ostavila dubok trag, a ja vjerujem da ljudi samo fizički odlaze pod zemlju i da njihove duše hodaju. Večerašnju predstavu posvetili smo Nadi Đurevskoj", rekao je Emir.

Minutom šutnje publika je zajedno sa uposlenicima Kamernog teatra 55 odala počast legendarnoj glumici.

"Neka joj je vječna slava i hvala. Možda nas ona večeras gleda s nekog boljeg mjesta", rekao je.

U Kamernom teataru 55 večeras je otvorena i knjiga žalosti.

Njena posljednja nada bila je da nema komemoraciju i da joj niko ne dođe na sahranu.