Kultura
0

Kamerni teatar 55: Sutra premijerna izvedba Čehovljevog "Ujaka Vanje"

FENA
Na sceni Kamernog teatra 55 sutra će premijerno biti izvedena predstava Antona Pavloviča Čehova "Ujak Vanja" koju potpisuje gostujući reditelj iz Hrvatske Ozren Prohić.

To je ujedno i prva ovosezonska premijera u Kamernom teatru 55, ali i tek treća postavka Čehovljevog teksta. Prve dvije izvedene su ratne 1994. godine – "Pjesma labudova" i "Medvjed", a riječ je o komadima u jednom činu.

Naslovnu rolu tumači Žan Marolt, dok su ostale uloge ostvarili Miralem Zubčević, Mirela Lambić, Sabina Bambur, Jasna Diklić, Mirsad Tuka, Miki Trifunov te Rava Jovančić-Lešić. Kostimografiju je uradila Vanja Popović, dok je scenografiju postavio Osman Arslanagić.

Direktor Kamernog teatra Zlatko Topčić ocijenio je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da će sutrašnja premijera biti prvi "pravi Čehov" na sceni ovog teatra. "Ujak Vanja" je jedna od četiri grandiozne drame tog pisca koji je obilježio svjetsku dramsku literaturu.

On navodi da je u ovom djelu "svako nekome uništio život". To je priča o upropaštenim životima, neostvarenim očekivanjima, zalud potrošenim životom te svijetu melanholije i letargije.

Naglašava i kako se Čehovljevo dramsko pismo često kreće podjednako u oba pravca – komičnom i tragičnom, mameći tako kod publike u isto vrijeme suze i smijeh.

Rad na predstavi je trajao gotovo dva mjeseca, a glumci su u probe ušli s mnogo pozitivne energije.

Reditelj Ozren Prohić, koji je prvi put angažiran u Kamernom teatru, ističe da se u "ovog Ujaka Vanju" krenulo iz savremenosti koja je osnažena promašenim sentimentom i htijenjima, što rezultira velikom ironijom, odustajanjem i ogorčenjem.

"Te tri stvari su osnova našeg vremena. Živimo neke živote u kojima se smisao kompenzira, a socijalne, društvene i druge situacije nas mogu dovesti do gorčine", kazao je.

Prohić je mišljenja da Čehovljevi stavovi prevedeni u naša razmišljanja i vrijeme dovode do egzistencijalnog sistema u kojem ljudi jedni druge dovode do tuge, gorčine i žalosti. Tako Čehov i postaje potpuno naš i savremeni pisac, smatra reditelj.

Akteri ovog komada naglasili su iznimno težak rad tokom proba koje su zahtijevale potpuno predavanje i preciznost, ali su obilježene i odličnom saradnjom s rediteljem. Priprema Čehovljevog teksta na sceni ujedno je bila i veliki profesionalni izazov za svakog glumca.

"Ujak Vanja" bit će izveden u 20.00 sati.