Kultura
0

Kamerni teatar 55: Premijerno izveden Čehovljev "Ujak Vanja"

FENA
Predstava "Ujak Vanja" Antona Pavloviča Čehova, koju potpisuje gostujući reditelj iz Hrvatske Ozren Prohić, premijerno je izvedena u četvrtak uvečer na sceni Kamernog tetra 55.

To je ujedno bila i prva ovosezonska premijera u Kamernom teatru 55, ali i tek treća postavka Čehovljevog teksta. Prve dvije izvedene su ratne 1994. godine – "Pjesma labudova" i "Medvjed", a riječ je o komadima u jednom činu.

Izvrsnu glumačku izvedbu velikim je aplauzom nagradila publika, posebno naslovnu rolu Ujaka Vanje koju tumači Žan Marolt. Ostale su uloge ostvarili Miralem Zubčević, Mirela Lambić, Sabina Bambur, Jasna Diklić, Mirsad Tuka, Miki Trifunov te Rava Jovančić-Lešić. Kostimografiju je uradila Vanja Popović, dok je scenografiju postavio Osman Arslanagić.

"Ujak Vanja" je jedna od četiri grandiozne drame Čehova, pisca koji je obilježio svjetsku dramsku literaturu.

Priča je to o upropaštenim životima, neostvarenim očekivanjima, zalud potrošenim životom te svijetu melanholije i letargije. U ovu se postavku "Ujaka Vanje" krenulo iz savremenosti koja je osnažena promašenim sentimentom i htijenjima, što rezultira velikom ironijom, odustajanjem i ogorčenjem.

Rad na predstavi trajao je gotovo dva mjeseca.