Nova sezona
376

Kamerni teatar 55 nastavlja podršku mladim autorima i osniva Fondaciju Žan Marolt

E. Lj.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Novi projekti i predstave u ovogodišnjoj repertoarskoj sezoni te osnivanje Fondacije Žan Marolt posljednje su novosti koje nam stižu iz Kamernog teatra 55.

Direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović rekao je kako će pozorišna kuća na čijem je čelu i u ovoj sezoni davati priliku talentovanim mladim ljudima.

"Naredna premijera u Kamernom teatru 55 je 'Probudi me kada završi' koju prema tekstu Mirze Skdenderagića režira Emin Hajrić. Riječ je o tekstu za koji je Skderagić na Haretfaktovom konkursu za savremeni angažovani dramski tekst osvojio prvo mjesto", rekao je Hadžihafizbegović.

Tatjana Šojić i Emir Hadžihafizbegović (Foto: T. S./Klix.ba)
Tatjana Šojić i Emir Hadžihafizbegović (Foto: T. S./Klix.ba)

Rad na ovoj predstavi počinje 23. septembra, a premijera je planirana 14. novembra.

"Drago mi je što radimo ovaj tekst i mislim da je ovo još jedna poruka budućim generacijama i mladim piscima da je najbitnije da napišu dobar tekst, a prilika će već uslijediti. Drago mi je što ga postavljamo u prostor Kamernog teatra, koji je moj omiljeni teatarski prostor i nadam se da ćemo napraviti dobru i uspješnu predstavu", rekao je Skenderagić.

Mirza Skenderagić (Foto: T. S./Klix.ba)
Mirza Skenderagić (Foto: T. S./Klix.ba)

Emin Hajrić koji režira ovu predstavu rekao je kako ga je Skenderagićev tekst oduševio nakon prvog čitanja.

"Mislim da je ovo veoma bitan tekst, jer govori o smjeni generacija. Jedna generacija ne dozvoljava drugoj da se pronađe i tjera je da proživljava njihovu prošlost i sjećanja umjesto da kroji svoju sudbinu i živi svoje snove", rekao je Hajrić.

Emin Harjić (Foto: T. S./Klix.ba)
Emin Harjić (Foto: T. S./Klix.ba)

U narednom periodu bit će osnovana Fondacija Žan Marolt koja će čuvati sjećanje na čovjeka koji je ostavio dubok trag u glumačkom ambijentu BiH i regije, a koja će biti moralna i finansijska podrška talentovanim studentima Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Tatjana Šojić (Foto: T. S./Klix.ba)
Tatjana Šojić (Foto: T. S./Klix.ba)

"Ova ideja tinja godinama, ali tek sada su se poklopili neki datumi i okolnosti. Ove godine navršava se deset godina od Žanove smrti, a 25. septembra bi bio njegov 55. rođendan. Zbog toga će sredstava od karata prodatih 25. septembra biti usmjerena u fondaciju, a zatim dodijeljena nekom darovitom studentu prve godine. 'Svaka markica koja kapne u novčanik dok studiraš je golema', otprilike bi nešto takvo Žan rekao", rekla je Tatjana Šojić.

Osim toga, Kamerni teatar 55 će u narednom periodu nastaviti live prijenose opera iz njujorškog Metropolitana, učestvovati na pet pozorišnih festivala do nove godine s predstavom "Sjećaš li se Doli Bel", a uskoro postati i dio regionalne pozorišne unije čiji je cilj pokretanje zajedničkih projekata.