Gostovanje u Zagrebu
129

Kamerni teatar 55 na Gavellinim večerima oduševio predstavom "Sjećaš li se Doli Bel"

E. Lj.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predstava "Sjećaš li se Doli Bel" u režiji Kokana Mladenovića i produkciji Kamernog teatra 55 odigrana je u Gradskom dramskom kazalištu Gavella u zagrebu u sklopu Festivala Gavelline večeri.

Priču o iskrenoj boli prve ljubavi, neminovnom odrastanju te ogoljavanju jednog utopističkog društvenog sistema u koji su mnogi slijepo vjerovali i u koji su se, nažalost, razočarali, zagrebačka publika pozdravila je višeminutnim ovacijama.


Tekst "Sjećaš li se Doli Bel" Abdulaha Sidrana je 1981. godine ekranizirao Emir Kusturica, ali Mladenovićeva režija predstavlja adaptaciju romana pa se predstava značajno razlikuje od kultnog filma.

Uloge u predstavi "Sjećaš li se Doli Bel" ostvarili su Emir Hadžihafizbegović, Gordana Boban, Davor Golubović, Elma Juković, Mirsad Tuka, Tatjana Šojić, Saša Petrović, Muhamed Hadžović, Sabit Sejdinović, Sin Kurt, Amar Selimović i Saša Krmpotić. Dramaturgiju potpisuje Vedran Fajković, dok je za kostime i scenografiju zaslužna Adisa Vatreš-Selimović.

Nakon predstave, u atriju kazališa Gavella upriličen je razgovor s umjetnicima koji su moderirali teatrologinja Mira Muhoberac i glumac Darko Stazić.