Kultura
0

Kaljanac: Historijski muzej BiH priprema zanimljive izložbe u ovoj godini

FENA
Nekoliko zanimljivih izložbi posvećenih različitim temama obilježit će ovogodišnji rad Historijskog muzeja BiH, kazala je za Fenu direktorica Muzeja Muhiba Kaljanac.

Iako još nije usvojen konačni plan aktivnosti Historijskog muzeja za ovu godinu, ipak je predviđena postavka nekoliko izložbi čija je tematika većinom vezana za period austrougarske vladavine u BiH.

Jedna od njih nosit će naziv "Bosanskohercegovačka periodična štampa do 1990-ih godina", koja bi trebalo biti postavljena u maju, a slijedit će je izložba "Školstvo u doba Austrougarske u BiH".

Planirano je otvaranje i postavki "Stari mostovi u BiH", "Biblioteke i čitaonice u doba Austrougarske u BiH" te "Modernizacija saobraćaja u vrijeme Austrougarske u BiH".

Kaljanac navodi kako će Muzej, povodom obilježavanja 100. godišnjice od rođenja velikog bh. slikara Ismeta Mujezinovića, postaviti izložbu njegovih crteža, odabranih iz muzejske zbirke.

Većinu izložbi organizirat će Muzej predstavljajući tako segmente vlastitog fundusa, ali nije isključeno ni organiziranje različitih aktivnosti u saradnji s drugim naučnim i kulturnim institucijama u BiH.

Inače, Historijski muzej BiH jedna je od sedam kulturnih institucija od značaja za državu čiji status, a time i finansiranje, još nisu riješeni. Kaljanac ističe kako su direktori i djelatnici svih tih institucija stalno u kontaktu, očekujući da se vlast u državi konačno konstituira. Planirano je da se sastanak organizira s novim ministrom civilnih poslova BiH nakon što bude imenovan, kako bi se konačno u ovoj godini pokušala riješiti njihova dugogodišnja agonija.