"We are Europe"
290

Kalesijci najavljuju najveće narodno kolo na našim prostorima

Klix.ba
Kalesija
Kalesija
Udruženje "Zmajevo srce" iz Kalesije u tom gradu za 5. maj najavljuje veliku manifestaciju pod nazivom "We are Europe" i u okviru nje i najveće narodno kolo na našim prostorima.

U okviru pomenute manifestacije će biti održan 1. festival folklora na kojem će nastupiti kulturno umjetnička društva iz cijele BiH. Zajedno sa stanovništvom će izvesti zanimljivu koreografiju i na taj način poslati poruku mira, suživota i tolerancije. Na ovoj manifestaciji, prema najavi organizatora, se očekuje prisustvo više od 7.000 posjetilaca. Sve će pratiti bogat kulturno-zabavni program, a u sklopu manifestacije će biti održan i prvi Memorijalni festival sevdalinke "Muhamed Mujkanović i legende".

"U goste nam dolazi više od 40 KUD-ova iz BiH. Vjerujem da ćemo u Kalesiji napraviti najveće narodno kolo do sada viđeno na ovim prostorima. Postavljamo prvi Memorijalni festival sevdalinke ‘Muhamed Mujkanović i legende’. Održat ćemo i humanitarne aktivnosti kako bi smo pomogli našim sugrađanima koji su teško oboljeli, a kojima nedostaju sredstva za liječenje", izjavio je predsjednik skupštine Udruženja "Zmajevo srce" Omer Isović.

Na manifestaciji će biti uručena i prestižna priznanja "Zmajevo srce" i "Plaketa zmajevo srce" istaknutim pojedincima i kolektivima. Očekuje se dolazak Emira Spahića, bivšeg kapitena nogometne reprezentacije BiH i još nekih istaknutih ličnosti. Organizatori manifestacije su pozvali stanovnike Kalesije i okolnih općina da se priključe projektu, kako bi zajedno napravili najveće narodno kolo ikad viđeno na našim prostorima.