Novi festival
0

'Kaleidoscope' za tuzlansku publiku

Sarajevo-x.com
U Tuzli nastaje Festival Kaleidoskop, koji će od 30. jula do 2. avgusta 2009. godine postati sjedište novog međunarodnog susretanja sa umjetnošću i sa mladima. Festival je rezultat dosadašnje saradnje bratimljenja ovog bh. grada i italijanske Bologne.

Radi se o posebnom događaju, koji se apsolutno ne želi zadovoljiti time da bude jedan novi eksluzivni sadržaj ili jedan u nizu istih, već koji prepoznaje u umjetnosti novi smisao otvorenosti i dijaloga između različitih naroda i različitih kultura.

Tokom četiri dana u centru Balkana, mladi umjetnici će biti protagonisti, izvođači, glumci, slikari, skulptori, muzičari, dizajneri i gosti različite prirode i porijekla, intelektualci koji dolaze iz cijele regije, iz Srbije, Hrvatske, Holandije, SAD-a i, naročito iz mjesta u kojima konflikti često sprječavaju prirodnu razmjenu ideja i koji će u Kaleidoskopu i putem Kaleidoskopa moći i znati pronaći pravac za novu formu izražavanja, konverzacije, duboke mišljenja, pojasnili su organizatori.

Film (zahvaljujući izvanrednoj saradnji sa Cineteca di Bologna), muzika, skulptura, fotografija i slikarstvo će biti duša grada, u jednom naizmjeničnom preplitanju izložbi, filmskih natječaja, izvođenja uživo, radionica, razgovora sa novinarima, umjetnicima i esejistima, koncerata, foto i umjetničkih happeninga i drugih različitih sadržaja koji su aktuelni među mladima.

Ljeto će biti idealan okvir za uživanje u desetinama događaja kojima će biti popunjen program Festivala, od jutra do kasne večeri, na otvorenom, u parkovima, na simboličnim tačkama u centru ili na lokacijama koje su u tu svrhu studiozno odabrane, kako bi se moglo prodrijeti u dušu grada.

Ovo je prilika koju publika i umjetnici ne trebaju propustiti kako bi sa sobom mogli ponijeti svoj lični prtljag, vlastita sjećanja i vlastite korijene, vlastitu prirodu i vlastito mišljenje i dovesti ga do kontakta sa jednom jedinstvenom kulturom, punom entuzijazma, bogatom i strastvenom, kakva samo može biti bosanska.

Festival Kaleidoskop je jedna od faza projekta Culture II, projekta koji koordinira Grad Bologna, u saradnji sa Odsjekom za obrazovne nauke „Giovanni Maria Bertin“ Univerziteta Bologna i sa Općinom Tuzla, zajedno sa još nekoliko udruženja i nevladinih organizacija iz Tuzle.