Kultura
85

Kako se živjelo, oblačilo i voljelo: Mlade Maglajlije prave izložbu posvećenu starim vremenima

Piše: L. Č.
U Maglaju će uskoro biti otvorena izložba pod nazivom "Ex-Files: Maglaj kakvog smo voljeli/volimo" na kojoj će biti predstavljena arhivska građa prikupljena u vremenskom periodu od 1930. do 1990. godine koja će poslužiti kao podsjetnik na jedno prošlo vrijeme.

Poplave koje su zadesile Maglaj i njegove stanovnike 2014. godine nanijele se izuzetno veliku štetu u svakom pogledu. Znatne štete su načinjene u fundusu Zavičajne zbirke, kao i u domovima građana gdje je uništena brojna arhivska građa koja je svjedočila o prošlosti grada i njegovih stanovnika.

Kroz projekat "Ex-Files: Maglaj kakvog smo voljeli/volimo" članovi Udruženja mladih Dictum Factum iz Maglaja su prikupili postojeću i preostalu arhivsko-umjetničku građu (fotografije, knjige, časopisi, lični predmeti i umjetnine), predmete od ličnog značaja i interesantne sitnice o navikama ljudi Maglaja kako bi ih prezentirali na sedmodnevnoj izložbi u gradu.

Poseban fundus u samom projektu jesu lične anegdote sugrađana o tome kako se živjelo, oblačilo i voljelo u to vrijeme, a mladi su pokrenuli ovu inicijativu kako bi istražili prošlost i svakodnevnicu svojih roditelja i sugrađana.

Članovi udruženja obilazili su domove Maglajlija gdje su digitalizovali interesantnu građu (primarno fotografije) o kulturnom, sportskom i društvenom životu. Ostvarili su i kontakt s renomiranim fotografom Milomirom Kovačevićem Strašnim koji je zbirci i izložbi ustupio fotografije nastale na ulicama Maglaja, a izložbu su radovima podržali i njemačko-maglajski fotograf Minje Ramović i Eldar Emrić (današnji fotograf i novinar u Associated Pressu, Maglajlija).

"Cilj je pružiti mladima uvid u nekadašnji način života, na drugačiji način im objasniti odrastanje u socijalizmu, kulturu i subkulture tog vremena. Ovo je svojevrsni čin revolta mladih prema postojećem sistemu, ali i istraživanje svojevrsnog 'dosjea X' o odrastanju naših roditelja. Izuzetno smo ponosni na to što radove izlažu umjetnici poput Milomira Kovačevića Strašnog koji je napravio divnu seriju fotografija u Maglaju. Minje Ramović i Eldar Emrić su naše Maglajlije koji će izložiti svoje radove i bit će ovo divna prilika da se prisjetimo i naučimo nešto o jednom vremenu kojeg više nema. Najveći izlagači su svakako naši sugrađani", kazao je za Klix.ba Adi Softić, koordinator projekta.

Sama izložba bit će postavljena u skladištu nekadašnjeg socijalističkog giganta "Mapexa" od 2. do 9. septembra 2016. godine. Nakon izložbe na webu će biti pokrenuta platforma u koju će građani moći donirati eksponate.