Heroine rata
456

Kako je Tom Stoddart govorio o hrabrim ženama u okupiranom Sarajevu

I. S.
Gordana i Andre (Foto: Tom Stoddart)
Gordana i Andre (Foto: Tom Stoddart)
Jučer je od raka preminuo Tom Stoddart, čovjek koji je fotografisanjem svijetu predočio stravične događaje koji su se odvijali u okupiranom Sarajevu. Na njegovim fotografijama naročito se ističu žene, heroine koje su se brinule o bližnjima.
Stoddard je o njima govorio na radionici koju je 2016. godine održao u muzeju The Annenberg Space for Photography u Los Angelesu.

"Imao sam privilegiju da fotografišem žene koje su živjele tu. Bile su nevjerovatne. Mnogo žena je poginulo jer su one bile te koje su išle po vodu i tražile hranu", rekao je.

"Prvo su hranile muškarce, djecu pa starije ljude. Sebe su stavljale na posljednje mjesto. Pogledajte kako su ove djevojke obučene. Ovo je bila treća godina rata, nije bilo struje ni vode", dodao je.

Njegova najpoznatija fotografija je "Žena Sarajeva", na kojoj se nalazi Meliha Varešanović. Naravno, i druge fotografije zaslužuju pažnju, a jedna od njih je i ona koja prikazuje Gordanu koja u naručju drži sina Andrea.

Snimljena je na početku rata, kada je tzv. Vojska Republike Srpske dozvolila da autobusi odvezu djecu iz grada.

"Svom dječaku obukla je naljepšu odjeću i ta scena bila je vrlo emotivna. U zraku se osjetila napetost jer su se ljudi bojali da okupator ne baci granatu. Fotografija koju sam snimio obišla je svijet", kazao je Stoddart.

[TWITTER]1460977823087222791[/TWITTER]

Neke ratne priče ipak imaju sretan kraj. I Gordana i Andre uspjeli su tog dana napustiti Sarajevo, a Stoddart se 2006. godine sreo s njima u Perthu u Australiji. Tom prilikom ih je ponovo fotografisao, ovaj put nasmijane na plaži.