Kultura
604

Kako je svećenik Milorad Golijan spasio hodže Muniba Ahmetovića i Begu Selimovića

Piše: G. D.
Svećenik Milorad Golijan
Svećenik Milorad Golijan
Dokumentarni film "Apostoli dobra" Željke Mihaljević i Maje Leđenac, koji je dio serijala filmova "Živjeti zajedno", posvećenog građanskoj hrabrosti pojedinaca i njihovim djelima u toku proteklog rata na području bivše Jugoslavije, prikazan je sinoć u Banjoj Luci u prostorijama Alternativne televizije.

"Film govori o svećeniku Srpske pravoslavne crkve Miloradu Golijanu koji nije puno razmišljao o konformizmu kada je 1992. godine od dvojice vlaseničkih hodža primio poziv u pomoć. Stao je u njihovu zaštitu. I pored strašne osude svojih sugrađana koja ga je primorala da napusti Vlasenicu zatražio je od tadašnjih vlasti propusnicu za Muniba Ahmetovića i njegovog kolegu Begu Selimovića", rekla je Maja Leđenac.

Na drugoj strani Bosne i Hercegovine, u Livnu, fra Marko Gelo činio je dobra djela za svoje komšije druge nacionalnosti – Srbe i Bošnjake. Spasivši ikone i druge vrijednosti Srpske pravoslavne crkve zaslužio je najviši orden SPC – Orden Svetog Save, ali je on odbio da ga primi.

"Poznavala sam fra Marka i neke stvari sam znala i vidjela. Živjela sam u zgradi u kojoj je živjelo mješovito stanovništvo. On je nosio pakete pomoći mojoj komšinici Srpkinji. Jedni su govorili da je bio svetac, drugi da nije bio to, ali ja ga doživljavam kao dobrog čovjeka u zla vremena i htjela sam da govorim o njima", rekla je Željka Mihaljević.

Sa promocije filma
Sa promocije filma

Generalna sekretarka Udruženja BH Novinari Borka Rudić istakla je da ovaj film promoviše humanost i govori o ljudima koji su pomagali jedni drugima u najtežim okolnostima.

"Film govori o ulozi vjerskih zajednica i vjerskih službenika u ratu. Pokušava da osvijetli događaje o kojima se nije znalo, ali bez revizije onoga što se dogodilo. Treba razumjeti činjenice, jer film svjedoči o herojskim djelima ljudi, apostola dobra", smatra Borka Rudić.