Podižu svijest društva
40

Kako je Juventafest kroz čaroliju teatra poslao snažnu poruku o inkluziji

L. K.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Nekad se na velikim događajima kreiraju inicijative i projekti čija je misija popraviti klimu u društu u kojem svakodnevno dišemo, a jedan takav pokrenule su Jasna Diklić, Sevdija Kujović i Alena Džebo.

Na čelu ove inicijative ponosno stoje tri žene koje su fenomenalnom saradnjom napravile projekt koji će, nadaju se, inspirisati mnoge da krenu njihovim stopama. Inkluzija je veoma važna te je o njoj potrebno govoriti svakodnevno kako bismo svaki dan pravili male korake prema boljitku na tom polju, smatraju naše sagovornice.

"Odavno imam ideju da uključimo u naše radionice jedan segment inkluzije. S obzirom na to da je Alena Džebo moja prijateljica i kolegica koja je već ranije pravila predstavu o inkluziji, ja sam je kontaktirala i pitala da mi pomogne u tome da uključimo djecu srednjoškolce s djecom s posebnim potrebama, odnosno Down sindromom", započinje priču Diklić.

Džebo bez razmišljanja pristaje na ideju te Diklić zatim kontaktira predsjednicu Udruženja "Život s Down sindromom" Sevdiju Kujović, koja je također smatrala kako se radi o sjajnoj ideji. Inicijativu su uz to podržale i Američka ambasada i Evropska unija.

"Mi smo napravili jednu prezentaciju u Jelićevoj u Centru za kulturu. Djeca su tada izvela mali performans kojim su novinarima tada pokazali na koji će način oni biti uključeni u ovogodišnji Juventafest. Mislim da je to fantastično iz prostog razloga jer je važno shvatiti koliko ta djeca imaju potencijala, koliko su kreativni i koliko su sretni što mogu biti dio svega ovoga", kaže.

Diklić uz to dodaje kako su ovakve radionice obaveza društva, kako bi se spriječilo marginalizovanje i izdvajanje djece s posebnim potrebama. Te ranjive grupe ne treba izdvajati i isključivati iz društvenih tokova, istakla je dodavši da se nada kako će upravo ovo inspirisati i navesti i druge da se okrenu sličnim projektima i inicijativama.

"Ovakva inicijativa je nešto što smo mi godinama čekali. Naime, na kulturnoj sceni se dešavaju promejen koje svakako puno znače za osobe s Down sindromom, a to je da ih sada pozivaju voditelji kulturnih programa i manifestacija. Ravnopravno aktivno učešće osoba s invaliditetom u kulturne programe je njihovo pravo, ali u kojoj mjeri će se ono poštovati zavisi od nas odraslih", kazala nam je Kujović.

Ističe da je za svako dijete i mladu osobu, pa tako i za djecu i mlade s Down sindromom važno da imaju što više različitih prilika i iskustvenog učenja. Upravo je to razlog zašto su se odazvali pozivu Juventafesta i direktorice Diklić, jer smatraju da će ovo biti veliko i važno iskustvo ne samo za mlade sa Downom, nego i za njihove vršnjake.

"Mladi imaju iskustva u oblasti teatra, imali su priliku učiti i stvarati kulturne programe sa glumicom Alenom Džebo, dramaturginjom Dubravkom Zrnčić-Kulenović. Razlika u tome što su ti programi bili u okviru našeg Udruženja, a sada imamo i partnere koji će ih na ravnopravnoj osnovi uključiti, što nam daje nadu da lagano idemo preda stvaranju društva jednakih prilika", kaže Kujović.

Džebo naglašava kako se za nove, pozitivne i lijepe promjene u teatarskoj umjetnosti lako i brzo dogovoriti.

"Kad smo svi na istoj strani inkluzije, potrebno je samo malo želje, znanja i dobre organizacije kako bismo svoj djeci omogućili jednako uživanje u teatarskoj čaroliji", kazala je Džebo.

Džebo je preuzela zadatak upoznavanja djece o programu Juvente te ih je neumorno pripremala za sve radionice. Osim toga, upoznala ih je o ljepotama maski i lutki.

"Pripremili smo i prezentacije njihovih istraživanja kako bi oni bili spremni za daljnji rad na svakoj pojedinačnoj radionici", priča Džebo.

Cijelu temu zaključuje konstatacijom da postoji još mnogo dijelova Bosne i Hercegovine u kojima je inkluzija još uvijek nemoguća stvar.

"U nekim dijelovima je ona neostvariva ili se jednostavno na njoj ne radi i ne pristaje se na nju. S druge strane, moram naglasiti da je teatar u boljoj poziciji jer teatar jeste tu da ispituje i tjera na promjene. Sarajevo ima prvo potpuno prilagođeno pozorište u regionu, Pozorište mladih na kojem smo radili cijelu proteklu godinu", ističe.

Kaže kako je to pozorište pionirski poduhvat koji sigurno može biti inspiracija i model po kojem i druge javne ustanove kulture treba da rade.

“Sada smo imali inkluzivne radionice na jednom veoma važnom festivalu za našu mladu publiku i vjerujem da ćemo ovaj model razvijati i dalje", zaključila je Džebo.