Banja Luka
243

Kako je Gradsko pozorište Jazavac od udruženja postalo respektabilna kulturna institucija

E. Lj.
U želji da obogate kulturni život Banje Luke i mladim glumcima ponude mjesto na kojem će moći pokazati svoj talent i izraziti kreativnost, troje mladih glumaca je prije 13 godina osnovalo neprofitno udruženje koje je zahvaljujući njihovom predanom radu i trudu preraslo u ozbiljnu kulturnu instituciju.

"Dragana Marić, Mario Lukajić i Dejan Zorić su mladi glumci koji nisu htjeli čekati da im neko da posao, nego su htjeli sami da ga naprave. Iako su mnogi s podozrenjem gledali na njihov pokušaj, oni su uspjeli da to pozorište stave na noge i lijepo krenu naprijed. Nažalost, od njih troje samo je Dragana Marić i dalje u Jazavcu. Mario i Dejan su otišli dalje, u neke nove pobjede", rekao je u razgovoru za Klix.ba Ljubiša Savanović, banjalučki glumac i organizator GP Jazavac.

U namjeri da Jazavac postane pozorište jasnog i prepoznatljivog identiteta, prije svega kroz vlastitu produkciju i prikazivačku djelatnost, a zatim i kroz ostale programske djelatnosti, definitivno su uspjeli. No, rezultati nisu odmah došli, a put do uspjeha nije bio lagan.

Ljubiša Savanović
Ljubiša Savanović

"Ovo pozorište je oduvijek insistiralo na tome da pruži šansu mladima, ali nije bilo uvijek lako uspjeti i boriti se da se preživi i opstane i da se istovremeno ulaže u mlade. Ipak, nismo nikad stali. I vjerujem da nećemo. U Banjoj Luci rade, manje ili više redovno, i DIS pozorište, Studentsko pozorište, Pozorište Vlado Zeljković na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci, Nevid teatar te Narodno i Dječije pozorište Republike Srpske. Sa svima njima sarađujemo i svima je Jazavac na ovaj ili onaj način pomogao", rekao je.

Stub Udruženja građana Jazavac i danas čine tri osobe koje planiraju repertoar, angažuju sagovornike, prikupljaju sredstva, prodaju ulaznice i rade adminisrativni dio posla.

"Pored toga imamo još dva tehničara i biletara, kao i naše hostese, koji su stalno s nama. Paralelno radimo na tri scene: Večernjoj sceni, Dječijoj JUHU sceni i sceni Studio Jazavac. Imamo Školu glume i govora Studio Jazavac koja ima oko 15O članova. Također, organizujemo Međunarodni festival glumaca Zaplet i imamo Gradski hor Jazavac", rekao je.

Foto: Simo Iljič
Foto: Simo Iljič

Danas je Gradsko pozorište Jazavac respektabilna kulturna institucija koja, iako nije na budžetu, ima redovan repertoar s prosjekom od 18 predstava mjesečno. Osim toga, GP Jazavac iza sebe ima brojne uspješne projekte, među kojima je i Međunarodni festival glumaca Zaplet u sklopu kojeg ovo udruženje publici predstavlja najznačajnije autore, produkcije i fenomene savremene umjetničke scene.

"I ove godine smo kroz festival Zaplet ponudili publici ono što je nama bilo najzanimljivije što smo vidjeli tokom prošle sezone. Bilo je lijepo, sale su bile pune, neki fin svijet. U svakom slučaju, živ i raznovrstan program", rekao je.

Mjesto su afirmacije mladih umjetnika, animacije i provokacije publike kojoj kroz svoje predstave postavlja aktuelna pitanja o vremenu i mjestu u kojem živimo. Upravo zbog toga su njihova vrata otvorena svim mladim glumcima, piscima i rediteljima.

"Mnogo je važno biti u toku s vremenom, jer publiku zanimaju realni problemi, problemi s kojima se svaki dan susreću. Tako da mi godinama pokušavamo naći teme koje odgovaraju tim kriterijima i baviti se njima na duhovit način. S obzirom na broj publike koja nas posjećuje, čini mi se da smo na dobrom putu", zaključio je Savanović.