{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kako bi se spasilo, Tjentište će biti proglašeno nacionalnim spomenikom

F
13.3.2018. u 11:40
118
103
Kako bi se spasilo, Tjentište će biti proglašeno nacionalnim spomenikom
118
Kako bi se spasilo, Tjentište će biti proglašeno nacionalnim spomenikom
Na sjednici Komisije zaključeno je da se Spomen-kompleks Tjentište uvrsti na Listu ugroženih spomenika Bosne i Hercegovine.
S obzirom na to da se taj spomen-kompleks nalazi na Privremenoj listi nacionalnih spomenika, pristupit će se izradi odluke o proglašenju tog dobra nacionalnim spomenikom da bi se propisale mjere zaštite, a projekt zaštite aplicirao za sredstva iz inozemnih fondova.

Predsjedatelj Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine Radoje Vidović i članovi prof. dr. Amir Pašić i Goran Milojević donijeli sui odluke o proglašenju pet dobara nacionalnim spomenicima BiH, saopćeno je iz Komisije.

To su povijesni spomenik - Džamija u Podgori, općina Breza; graditeljska cjelina - Atik džamija u Ćivama (Gornje Vukovije), općina Kalesija; graditeljska cjelina - Crkva sv. Proroka Ilije zajedno s pokretnim nasljeđem i s pravoslavnim grobljem u Sedlarima, grad Trebinje; graditeljska cjelina - Tekija na Oglavku, općina Fojnica; te povijesno područje - Nekropola sa stećcima na lokalitetu Katica u selu Bistrica, općina Jajce.

Toj sjednici su, uz članove Komisije, prisustvovali i predstavnici međunarodne zajednice u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: