Kultura
1

"Kakav krokodil ima glas?" na sceni SARTR-a 7. i 24. aprila

FENA
Na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) 7. i 24. aprila bit će izvedena predstava za djecu "Kakav krokodil ima glas?".

Predstava koja je premijerno prikazana u martu rezultat je SARTR-ovog projekta s fokusom na produkciju predstava za najmlađu publiku i tinejdžere, a radi angažiranog djelovanja među mlađom populacijom i profiliranjem buduće publike.

Priča za predstavu inspirirana je talijanskom pjesmom "Crocodille" koja govori o načinu glasanja raznih životinja te o njihovim različitostima.

U predstavi se dvije djevojčice, kroz igru, pokušavaju sjetiti što više životinja, kako one izgledaju, kako se glasaju, kako hodaju itd.

Zaplet nastaje onog momenta kada se jedna od djevojčica sjeti krokodila. A kakav krokodil ima glas? U potrazi za odgovorom susreću se s jednim dječakom, šutljivim i usamljenim, kojeg djevojčice uvuku u svoju igru, te njih sve troje kreću na ekspediciju i putovanje koje ukazuje kako svako dijete, koliko god bilo posebno, ima pravo na igru, maštanje i radost.

Cilj predstave je da glumačka igra pokrene dječiju maštu i uvuče publiku u događanje priče te da se kroz interaktivni odnos sruši "četvrti zid" i izbriše granica između djece i teatra.

"Kakav krokodil ima glas?" je autorski projekt Udruženja "Mala scena", a u predstavi igraju Irma Alimanović, Mirna Kreso i Adnan Kreso, a dramatizaciju potpisuje Asja Krmsanović.

Predstava je namijenjena djeci od tri do osam godina i oba dana počinje u 12 sati, saopćeno je iz SARTR-a.