Promocija Elvira Musića
47

Kakanjska publika kroz stihove Rumija osjetila ljubav i toleranciju

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Kroz riječi Dželaludina Rumija najlakše je osjetiti ljubav, a tu ljubav kroz interpretaciju odlomaka kakanjskoj publici je prenio Elvir Musić, jedan od najboljih poznavalaca Mesnevije u BiH.

Musić koji za sebe ne voli reći da je najbolji poznavalac Mesnevije, već osoba koja se već 25 godine nalazi u duhovnoj sferi kojoj se posvetio kako bi razumio Mesneviju, remek djela klasične perzijske, islamske, pa i istočne književnosti, večeras je u Domu kulture u Kaknju govorio o ovom velikom pjesniku koji je i danas inspiracija mnogima.

Na promociji životopisa Dželaludina Rumija govorilo se o njegovom životu, ljubavi prema Bogu te načinu rješavanja problema i nekada i danas.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Za Rumija kaže da je pronašao jasniji put do ljudskih srca i prepoznat je od zapada kao pjesnik koji može dati doprinos u njihovom duhovnom, materijalnom i kulturnom razvoju.

Mnogi za Rumijevu poeziju kažu da je ustvari poezija ljubavi, tolerancije, ali rijetki kažu da je to poezija duše.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Musić je doktor perzijske književnosti, Mesneviju je predavao i u turskoj Konyi čak 3,5 godine, ali i druge predmete iz te oblasti. Rumija je upoznao kroz druženja sa sufijama koje cijene tu vrstu književnosti, ali i kroz ljude koji žive tu književnost.

Promocija je održana u sklopu manifestacije Kakanjski dani.