Kultura
0

Kafa sa...Armandom Assanteom: Otvoren sam za saradnju s autorima s Balkana

Piše: A. Dž.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Holivudski glumac Armand Assante je u gostujući u programu Kafa sa...naglasio ogroman značaj Sarajevo Film Festivala za mlade filmske autore koji teško dobijaju priliku da predstave svoj rad.

Assante je sinoć sarajevskoj publici predstavio film "Vadiona" u okviru programa Novi tokovi kratki, čiji reditelj Ante Novaković je, također, govorio o ovom ostvarenju.

"Ideja za film nastala je u Bronxu i to su tipične priče pojedinaca koji tu žive u svojevrsnoj izolaciji i suočavaju se sa nevidljivošću koja ih povezuje", rekao je Novaković te naglasio da 18-minutni film planira pretvoriti u dugometražni.

Govoreći o filmu, Assante je kazao da je riječ o mračnoj komediji o jednom velikom dijelu društva koji se bori za preživljavanje. Naglasio je da je oduvijek preferirao nezavisne filmove te da radi puno u Evropi.

Upravo zbog posla će još neko vrijeme ostati u ovom dijelu Starog kontinenta. Naime, nakon Sarajeva i Dubrovnika ide u Beograd gdje snima nastavak filmskog hita "Montevideo, Bog te video" u režiji Dragana Bjelogrlića.

Assante je više puta tokom razgovora naglasio važnost nezavisne koprodukcije i stvaranju platforme za mlade autore.

"Ja sam počeo u nezavisnoj koprodukciju zahvaljujući Robertu Redfordu i njegovom Sundanceu, a danas je nezavisni film nevidljiv. Mladim autorima se ne daje nikakva prilika ni podrška. Zbog toga smatram da su festivali kao što je SFF veoma važni jer bez njih mlade filmadžije ne bi nikada mogli predstaviti ono što rade, a njihova ostvarenja ne bi stigla ni do DVD-a", rekao je Assante i dodao da je uvijek otvoren za saradnju s autorima s Balkana.

Gosti posljednje ovogodišnje Kafe sa... su na kraju iznijeli svoje impresije o Sarajevu kazavši da su grad i njegovi stanovnici nevjerovatni.

"Sarajevo Film Festival je izuzetno važan i ima dobru reputaciju koju je sam izgradio. Činjenica da je izrastao iz ratnih okolnosti čini ga briljantnim", rekao je Assante te poručio mladim glumcima da se okrenu pozorištu i biraju pametne scenarije.